Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
AB ve Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşmanın uygulanması için Yunanistan zamanla yarışıyor- Anlaşmanın uygulanmasına destek amacıyla AB ülkeleri tarafından Yunanistan'a gönderileceği açıklanan insan kaynağı henüz ülkeye ulaşmadı- Anlaşmanın y

Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında varılan sığınmacılarla ilgili mutabakatın ardından, geri kabul sürecinin başlayacağı 4 Nisan’a kadar gerekli tedbirleri yerine getirmek için zamanla yarışıyor.

Brüksel'de, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 18 Mart'ta düzenlenen zirvede varılan anlaşmanın uygulanabilmesi için, Yunanistan'ın iltica uzmanı, güvenlik gücü ve çevirmenlerden oluşan en az 4 bin kişilik insan kaynağına ihtiyacı bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, anlaşmanın uygulanmasına destek amacıyla AB ülkeleri tarafından Yunanistan'a gönderileceği açıklanan insan kaynağı henüz ülkeye ulaşmış değil.

Yunan makamlarınca yapılan açıklamada, Avrupa’dan 400'ü iltica uzmanı olmak üzere toplam 2 bin 300 kişilik insan kaynağına ihtiyaç bulunduğu belirtilirken, Avrupa’dan gönderilecek ilk uzman ekibin 28 Mart Pazartesi ülkeye varmasının beklendiği bildirildi.

Öte yandan, Türkiye'den ise anlaşma uyarınca adalardaki sığınmacıların işlemlerini gözlemlemek üzere gönderilen 25 göç uzmanı, Pazartesi gününden itibaren Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy ve İleryoz adalarındaki kayıt-kabul merkezlerinde (hotspot) görevlerine başladı.

- Sığınmacı akımı azaldı

Yunan hükümetinin günlük yayınladığı verilere göre, Türkiye üzerinden geçişlerde son günlerde azalma kaydedildi.

Yapılan açıklamada, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'ta bin 662, 21 Mart'ta 600, 22 Mart'ta ise 260 sığınmacının Yunan adalarına ayak bastığı bildirildi.

23 Mart'ta ise Ege'de anlaşma sonrası ilk kez geçiş yaşanmazken, perşembe günü çoğunluğu Midilli Adası'na olmak üzere, 161 sığınmacı Yunanistan’a geçiş yaptı.

Bu arada Yunanistan, Türkiye AB arasındaki anlaşmanın ardından, adalarda yeni gelenlere yer açmak ve kayıt işlemlerini kolaylaştırmak için daha önce gelen sığınmacıları ana karaya taşıma işlemlerini hızlandırdı.

Yunan hükümetinin verilerine göre, anlaşma öncesinde adalarda 8 binin üzerindeki sığınmacı sayısı, sabah itibarıyla 4 bin 700’e düştü.

- Anlaşmanın uygulanması

Alınan bilgiye göre, anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihinden sonra Yunan adalarına gelen sığınmacılar, geldikleri ülkelere göre kayıt altına alınacak, sığınma talepleri uzmanlar tarafından incelenecek.

Haftada 5-6 bin iltica talebi değerlendirilecek ve bunlarla ilgili 1-2 hafta içerisinde karar verilecek. İhtiyaç talepleri reddedilenler ise oluşturulacak özel bir mahkemeye itirazda bulunabilecek.

Türkiye’ye iade işlemi, AB hukukuna ve uluslararası hukuka tam olarak uygun şekilde gerçekleştirilecek, hiçbir surette toplu sınır dışı etme işlemi olmayacak.

Diğer yandan, AB ve Türkiye arasındaki anlaşma öncesinde Yunanistan’a gelen ve sınırların kapatılmasının ardından ülkede mahsur kalan yaklaşık 50 sığınmacının durumu ne olacağı konusu ise belirsizliğini koruyor.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, ülkenin birçok yerinde bulunan sığınmacılar için yeni kamplar inşa edileceği belirtilirken, sorunun çözümünün yıllar alacağı ifade edildi.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.