Halil Özkan

Halil Özkan

BAĞLANMAYACAKSIN ÖYLE KÖRÜ KÖRÜNE

BAĞLANMAYACAKSIN ÖYLE KÖRÜ KÖRÜNE

Herkesin bildiği üzere teknolojinin hayatımızda çok önemli bir yeri var. Özellikle internetin yeri hayatımızda çok büyüktür. Teknoloji hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Mesela mutfakta, salonda, okulda veya iş yerinde çokça işimize yarıyor. Günümüzde e-okul sayesinde öğrenciler notlarını öğrenebiliyorlar ve karne basılırken herhangi bir yanlışlık yaşanmıyor.

Teknolojinin olumlu yanları olduğu gibi olumsuz yanları da vardır. Aslında teknolojiyi olumsuza çeviren bizleriz. Biz, elimizdeki bu imkânı iyi kullanmayı bilmedikten sonra bu bizim zararımıza oluyor. Örneğin sosyal medyanın hayatımızda büyük bir yeri var. Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerini günümüzde küçükten büyüğe herkes kullanıyor ve artık bu bir bağımlılık haline gelmiştir. İnsanlar hayatının her anını sosyal medya hesaplarından paylaşıyor ve sürekli paylaşma isteği duyuyor. Bu da insanların özel hayatlarının yok olmasına sebep oluyor. Ayrıca insanlar paylaşmayı gereğinden fazla abartarak aldıkları şeyleri veya yedikleri yemekleri de paylaşıyor. Bu durum hiç de hoş değil. Çünkü bazılarının sahip oldukları imkanlara sahip olamayan insanlar var ve bu dinimize ve toplumsal ahlak kurallarına uymaz.

Dahası sosyal medya sosyal hayata da zarar veriyor. İnsanlar internet ortamını bırakamadıklarından bireyselleşiyor, sağlıkları zarar görüyor, insanlarla iletişim kuramaz duruma geliyorlar ve de tembelleşiyorlar. Bu tembelleşme öğrencilerin ders çalışmasını engelliyor. İnternette doğru diye verilen birçok bilginin yanlış ya da eksik olduğunu biliyoruz. Sürekli hazır bilgi kullanan öğrenci bir zaman sonra kendi bir şey üretemez duruma geliyor.

Çocuklar gelişme çağındayken bağımlı oldukları internet oyunları yüzünden hayal güçleri gelişemiyor bu yüzden hep aynı, tek yönlü düşünceler ortaya çıkıyor. Bu nedenle çocuklara oyun oynamaları için telefon veya tablet vermektense hayal güçlerinin gelişmesi için saklambaç körebe, misket gibi daha sağlıklı oyunlar oynatılabilir. Böylelikle çocukların sosyalleşmesi de sağlanmış olacaktır.

Sonuç olarak teknolojinin hayatımıza kattıklarından yararlanabilmek için teknolojiyi daha bilinçli kullanmalıyız ki teknolojiden daha faydalı bir şekilde yaralanalım.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR