Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)- "Terörle mücadelede son derece başarılı bir ülke olarak Ankara'da gerekli tedbirlerimizi alacağız. Bunun içerisinde korunması öncelikli olan binalar, şahıslar tabii ki var. Ama bütün bunların hepsi te

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Terörle mücadelede son derece başarılı bir ülke olarak Ankara'da gerekli tedbirlerimizi alacağız. Bunun içerisinde korunması öncelikli olan binalar, şahıslar tabii ki var. Ama bütün bunların hepsi teferruattır. Teröre karşı önlemlerin görünür olması, olmaması hepsi teknik meseledir. Aslolan mesele, devletin kurum ve kuruluşları bütün bu tedbirleri alırken vatandaşlarımızın tamamının bu konuda duyarlı olmasıdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, bir gazetecinin, “Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla geçen hafta sonu yapılan toplantıda, Ankara bazında yeni güvenlik tedbirleri alınacağının bildirildiğini ancak somut olarak nasıl önlemler alınacağının açıklanmadığını” ifade ederek ne tür önlemlerin alınacağını sorması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye, Ankara saldırısı da gösterdi ki, çok ciddi bir şekilde terör saldırısıyla karşı karşıyadır. Planlı, art niyetli, arkasında birçok desteklerin olduğu, bu desteklerin sadece eleman desteği değil, sadece silah, mühimmat desteği değil öyle görünüyor ki istihbarat desteklerinin de olduğu son derece kapsamlı terör dalgasıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır."

- “Esas bir numaralı meselemiz...”

Suruç'ta, Ankara Garı'nda, İstanbul Sultanahmet'te ve en son Ankara'da tekrar olan patlamaların bu gerçeği çok iyi anlamayı gerektirdiğini söyleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Terörle mücadelede de hiçbir detay atlanmadan, bütün bu detayların çok ciddi koordinasyonla uygulanması şart. Terörle mücadelede Fransa da aynı şeyi yaşadı, Amerika da 11 Eylül'den sonra aynı şeyi yaşadı, diğer bütün ülkeler, terörle mücadele eden ülkeler aynı şeyi yaşıyorlar. Esas bir numaralı meselemiz, terörle mücadelede ulusal birliği sağlamamızdır. Bunun için bütün herkesin, medyanın, vatandaşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımızı yönetenlerin, kamu yöneticilerinin aynı şekilde siyasilerin, farklı kanaatlerdeki herkesin ortak bir tek kanaati olması gerekir ki, terör yapmak hainliktir, terör odakları şer odaklarıdır ve bütün bu terör örgütleri, adı ne olursa olsun hepsi bu milletin düşmanıdır. Dolayısıyla burada hepimizin ortak çizgide buluşmak mecburiyetimiz var. Ondan sonra teröre karşı şöyle bir tedbir alınır, böyle bir tedbir alınır, kimin ne tedbir almakla ilgili fikri varsa bunu ortaya koyar."

Güvenlik tedbirleriyle ilgili toplantıda, sadece Ankara için değil bütün illerin genel güvenlik konseptinin dışında o illere özel güvenlik konseptleri üzerinde çok derin müzakerelerin yapıldığını anlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki burada ana gündem, Ankara Valiliğindeki toplantıda, Ankara olduğu için burada belli konular görüşüldü. Şimdi 'Ankara'da niye teröre karşı tedbirlerimizi artırmalıyız' derken, soruyu bir de şöyle sormak lazım, Ankara'da hem de Merasim Sokak'ta niye bu saldırıyı düzenlediler? Bütün millete, 78 milyona gözdağı vermek için, Türkiye'yi terörle mücadele edemez göstermek için böyle biri saldırıyı yaptılar. Terörle mücadelede son derece başarılı bir ülke olarak Ankara'da gerekli tedbirlerimizi alacağız. Bunun içerisinde korunması öncelikli olan binalar, şahıslar tabii ki var. Ama bütün bunların hepsi teferruattır. Teröre karşı önlemlerin görünür olması, olmaması hepsi teknik meseledir.

Aslolan mesele, devletin kurum ve kuruluşları bütün bu tedbirleri alırken vatandaşlarımızın tamamının bu konuda duyarlı olmasıdır. Duyarlılık önce bu konuda milli birliği sağlamamızı gerektiriyor, ikincisi ola ki teröre karşı alınan tedbirlerin bir kısmı vatandaşlarımız bakımından da ilave tedbirler ve ilave sorumluluklar gerektirir. El birliği içerisinde terör örgütlerinin hiçbir şekilde bundan sonra eylem yapmasına imkan sağlamayacak, onların zeminlerini daraltacak her türlü tedbiri alacağız. Tabii ki burada aslolan vatandaşımızın esenlik içinde yaşamasını sağlayabilmektir.”

- Artvin’deki eylem

Artvin Carettepe maden sahasıyla ilgili eylemlerin Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Kurtulmuş, bu konunun toplantıda gündeme gelmediğini ancak konuyu yakından takip ettiklerini ifade ederek, "Artvinli hemşehrilerimiz de rahat olsunlar, yani biz hükümet olarak çevreye karşı en ufak bir zarar verilmemesi için her türlü tedbiri alırız. Bu çerçevede ÇED raporlarında da bildiğim kadarıyla buradaki maden ocağının kapalı bir ocak olarak faaliyette bulunması için izin verilmiştir. Yani çevreye zarar vermeyecek şekilde bu faaliyetleri yapması için izin verilmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin yer altı ve yer üstü kaynaklarını çok iyi kullanabilmesi, enerji alanında son derece ciddi atılımlar yapması, madencilik alanında elindeki bütün imkanları kullanması gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bir terazidir. Terazinin bir kefesinde Türkiye'nin madenlerini kullanabilmesi, ekonomik olarak bunlardan iyi istifade edebilmesi, diğer tarafında ise bütün bunları yaparken çevreye zarar verilmemesi. Bu dengenin sağlanacak olmasından hiç kimsenin şüphe etmemesini arzu ederiz. Burada hükümet olarak bu dengeyi sağlayacağız. Sadece Cerattepe özelinde söylemiyorum, genel olarak Türkiye her türlü madeninden istifade edecek ama bunu yaparken de doğaya zarar vermeyecek tedbirlerle bunların üretilmesini sağlayacak."

(Sürecek)

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.