Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)"Önümüzdeki dönemde Türkiye'de sağlık bakımından herhalde en önemli sorun, kronik hastalıklar meselesidir. Maalesef kronik hastalıklar yüzünden ölümler, toplam ölümler içinde yüzde 79 seviyesine yükseld

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'de sağlık bakımından herhalde en önemli sorun, kronik hastalıklar meselesidir. Maalesef kronik hastalıklar yüzünden ölümler, toplam ölümler içinde yüzde 79 seviyesine yükseldi. Bundan sonraki sağlık sistemimizin ana tercihlerinden birisi koruyucu ve önleyici hekimlik müessesinin daha ciddi çalışması ve kronik hastalıklarla ilgili tedbirlerin artırılmasıdır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu sürerken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dünya çapında büyük zirvelere çok sık ev sahipliği yaptığını ifade eden Numan Kurtulmuş, G-20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ni geride bıraktıklarını, 22 Nisan Cuma günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önderliğinde EXPO'nun açılışının yapılacağını, bu zirvelerin Türkiye'nin tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda siyasetin finansmanıyla ilgili yasa tasarısı konusunda uzun görüşmeler yapıldığını, bu konunun gündeme gelmesine neden olan 3 temel gerekçe olduğunu aktardı.

Siyasetin finansmanının öncelikli olarak 64'üncü Hükümet'in eylem planında yer aldığını aktaran Numan Kurtulmuş, "Birincisi, siyasetin finansmanının bir yasaya kavuşturulması ve böylece siyasetin finansmanı üzerinden çıkması muhtemel dedikoduların, birtakım yanlışlıkların önlenerek siyasetin daha fazla özgürleşmesi ve serbestleşmesinin zemininin hazırlanması. İkinci olarak bu yasasının hazırlanmasına neden olan husus, uluslararası yükümlülüklerimiz. Bu çerçevede de böyle bir adım atılması zaruriydi. Ayrıca Avrupa Konseyi Yoksulluğa Karşı Devletler Grubu'nun tavsiyeleri içinde de siyasetin finansmanıyla ilgili adımların atılması yer alıyordu." diye konuştu.

Kurtulmuş, uzun süredir Adalet Bakanlığının konuyla ilgili diğer bakanlıkların da görüşlerini alarak bir rapor hazırladığını, bu hazırlığın ana çerçevesinin bugün Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade etti.

Böylesine önemli bir konunun Sadece Bakanlar Kurulu'nu, sadece hükümeti oluşturan AK Parti'yi ilgilendirmediğini, bütün siyasi partileri ilgilendirdiğini, bu konuda Meclis'te bulunan tüm partilerden katkı beklediklerini anlatan Numan Kurtulmuş, önümüzdeki günlerde ilgili kişilerin diğer partilerin temsilcileriyle bir araya gelerek, bu yasa tasarısının olgunlaştırılması için görüşmeler yapacağını vurguladı.

Bugünkü görüşmeler sonucu 3 ana başlığın ön plana çıktığını vurgulayan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Siyasi partilerin gelirlerinin kayıt altına alınması, partilere yapılan devlet yardımlarının yeniden gözden geçirilmesi, bu çerçevede yüzde 3 civarında oy almış partilerin de belli oranlarda kamu yardımlarından yararlandırılması, milletvekili ve adaylarının aidatlarının düzenli bir şekilde takip ve kontrolü, maaşların düzenlenmesiyle ilgili birtakım ana noktaların tespit edilmesi. Örneğin, nakdi olarak 50 bin liranın üzerinde olan bireysel bağışların ilan edilerek bunların partilerin sitelerinden görülebilmesi. İkinci olarak seçim dönemlerindeki finansmanın nasıl yapılacağıyla ilgilidir. Seçim dönemlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik ilkeleri içinde partiler seçim çevrelerine göre açtırdıkları hesaplarda seçim kampanyasından gelecek destekleri toparlayacak, harcamalarını bu hesap üzerinde yapacaklar. Kanun tasarısıyla ilgili ana çerçevede, parti içinde oluşacak birtakım denetleme mekanizmaları ile bunlar denetlenecekler. Üçüncü alan ise kesin hesapların iç denetim mekanizmaları yoluyla, bağımsız denetçiler marifetiyle partiler tarafından denetlenmesi ve bütün bu hesapların da internet üzerinden kamuoyu ile paylaşılmasının sağlanması. İfade ettiğim gibi bunlar henüz tasarıya dönük birtakım tekliflerdir ve olgunlaştırılacaktır."

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığının ihtiyaçlarına yönelik kanun tasarısının da ele alındığını, bu çerçevede öncelikli olarak bakanlığın mevcut sisteminin verimlilik ve hizmete ulaşılabilirlik bakımından geldiği noktanın değerlendirildiğini, sistemin röntgeninin çekildiğini belirtti.

Kurul'da, önümüzdeki döneme ilişkin sağlık sisteminin yeni parametrelerinin neler olacağının tartışıldığını da vurgulayan Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde Türkiye'de sağlık bakımından herhalde en önemli sorun, kronik hastalıklar meselesidir. Maalesef kronik hastalıklar yüzünden ölümler, toplam ölümler içinde yüzde 79 seviyesine yükseldi. Bundan sonraki sağlık sistemimizin ana tercihlerinden birisi, koruyucu ve önleyici hekimlik müessesinin daha ciddi çalışması ve kronik hastalıklarla ilgili tedbirlerin artırılmasıdır. İkincisi sağlıklı yaşam kültürünün geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması. Obezite ve bu bağlamda birçok kronik hastalığın nedenlerinden birisi de statik durgun bir hayat kültürünün maalesef gelişmekte olduğudur. Bu anlamda sağlıklı beslenmenin, hareketli yaşamın, kötü alışkanlıklardan kurtulmanın nasıl sağlanabileceği ve bunlarla ilgili hangi ilave tedbirlerin alınması gerektiğine ilişkin perspektif ele alındı."

Kurtulmuş, yeni dönemin sağlık politikaları bakımından önemli önceliklerden bir diğerinin ise aile hekimliği müessesinin yeniden yapılandırılması ve sevk zincirinin hayata geçirilmesi olduğunu, bu çerçevede Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İl Sağlık Müdürlükleri ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun üçlü bir yapı içinde gözden geçirildiğini, bu yapının yeniden organizasyonuyla ilgili ilave görüşlerin tartışıldığını da sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.