Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

Basın - Halkla İlişkiler Büroları

Basın - Halkla İlişkiler Büroları

     Ülkemizde ve Konya’mızda hemen hemen bütün kamu ve özel kuruluşlarda basın- halkla ilişkiler büroları mevcuttur. Eski anlayışta bu büroların işleri sabah iş yerine geldikten sonra burada çalışan personel gazeteleri okuyarak bulundukları kurumla ilgili haberleri keserek başkana veya ilgili müdüre teslim ederler. Özellikle kurumun en tepesindeki yöneticiyle ilgili haberleri en başa koyarak onlara teslim ederler. Hatta çoğu kamu kurumlarında bu personeller iyi haberleri öne varsa kötü veya hoşlarına gitmeyen haberleri arka sıralara koyarak başkan veya yöneticilere hoş görünürlerdi. Sorunlu basınla arabuluculuk görevlerini de yerine getirirlerdi.

    Durum böyle olunca basın-halkla ilişkiler bürolarının da çalışan personelin işleri öğleye kadar çoğu zaman bitmekteydi. Bu kadrolar kolay ve işleri az olan yerler olarak değerlendirildiğinde siyasetçilerin ve yöneticilerin torpil ve yakınlarının yerleştirildikleri kadrolar olmaktadır. Hâlbuki ülkemizin bir gerçeği ve milli serveti olan İletişim Fakülteleri vardır. Ülkemizin her yerinde 170 rakamına ulaşan üniversite sayısından bu fakültelerde nasibini almıştır. 53 tane İletişim Fakültesi ve her yıl ortalama olarak 10 bin mezun vermektedirler. Bu fakülteler ihtiyaca göre eğitim yapmıyor serzenişinde bulunanlar şunu bilmelidir ki evet bu fakültelerde bu yukarıdaki anlayışta bir eğitim verilmemektedir. Ama tamamen iyi anlayışı da yanlıştır. Başta ilimizin Sayın Valisi Muammer Bey ve belediye başkanımız Sayın Tahir Bey öncülüğünde İletişim Fakültesi idarecileri ve sektör uzmanlarının temsilcileriyle ortak bir istişare kurulu oluşturularak yeni bir yol haritası çizilebilinir.

     Güzel uygulamalardan da bahsetmek gerekir. Valilik Basın- Halkla ilişkiler bürosu için Sayın Valimizle özel bir sohbet sırasında söyledikleri ve yapmak istediklerini bizlere anlattığı zaman heyecanlandık. Büyükşehir Belediyesindeki çalışmalarda hemen akla ilk gelenlerdendir. Sayın Başkan hem bu çalışmalara hem de İletişim Fakültesine ayrı bir değer vermektedir. Selçuk Üniversitesi Basın- Halkla ilişkiler bürosunun başarıları ortadadır. Sayın Rektörümüzün işleyişe doğru bakışı ve orada çalışan personelin müthiş gayretleri başarıyı getirmektedir. Bu arkadaşların çoğu İletişim Fakültesi mezunlarından oluşmaktadır.

    Maalesef bu sayıları Konya’mız için çok artırmak isterdim ama olmuyor ve üzülüyoruz. Şimdi yapılacak olan Belediye başkanlığı seçim sürecinde de adayların bu yönde yanlış yönlendirildikleri görülmektedir. Bir sürü zaman ve para israfı yapılmaktadır.

     Realist olalım. İstediğiniz kadar çalışma yapabilirsiniz. Bunu halka profesyonelce anlatamıyorsanız gerisi lafta kalır. İletişim yoksa sempati de yoktur.  Başbakanlık basın-halkla ilişkiler bürosu en büyük örneğinizdir. Önce en önemli birimlerden birinin başına ‘uzman, sadece bu işle ilgilenecek’ bir baş bulun. Gerisi gelir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR