"Bay Gol..', 'Kral...' NACİ RENKLİBAY

"Bay Gol..', 'Kral...' NACİ RENKLİBAY
74 yaşında hayatını kaybeden Naci Renklibay Konyaspor’un ve Konya sporunun unutulmaz isimlerinden birisiydi. Attığı bir golde ağları delen Naci Renklibay, ‘Bay Gol’ ve ‘Kral’ lakapları ile hafızalara kazındı

 

 

(01.01.1946-12.08.2020)

Geçtiğimiz günlerde 74 yaşında hayatını kaybeden Naci Renklibay Konyaspor’un ve Konya sporunun unutulmaz isimlerinden birisiydi. Attığı bir golde ağları delen Naci Renklibay, “Bay Gol” ve “Kral” lakapları ile hafızalara kazındı. İşte ASKF Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karabacak’ın ağzından Naci Renklibay

3.jpg

SELÇUKSPOR’DA FUTBOLA BAŞLADI

Konya’da amatör ve profesyonel futbola katkılarını hatırlatma adına şehrimizin unutulmaz isimlerden en başta birbirlerine akraba da olan Renklibay ve Köseler aile bireylerinin içinden özgül ağırlığı ile efsane, merhum Naci Renklibay’ın hakkını özellikle vermemiz gerekiyor.

1946 yılında futbolun içinde olan bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Naci Renklibay, futbola ilk adımını sokak aralarında top peşinde koşarak attı. 1959 yılında ailesinde ki diğer bireylerinin de Konya’nın köklü kulüplerinden Selçukspor’da olması, babasının kulüpte yöneticilik yapması ve o dönemlerde mahalle-semt kültürü bilincinin insanlarda üst seviyede olması golcü futbolcuya başka tercih yapma imkanı vermedi ve kulübün sarı-lacivert forma renkleriyle ilk lisansı çıktı.

7.jpg

İLK TRANSFERİ YOLSPOR’A

3 yıl Selçukspor’un başarısı için ter döken Naci Renklibay ilk resmi transferini gerçekleştirerek Yolspor’a transfer oldu. 4 sezon boyunca Yolspor’da oynadıktan sonra vatani görevini yapmak üzere askere gitti. İzmir’de vatani görevi esnasında İzmir 1. Amatör Küme kulüplerinden İzmir Karagücü’nün futbol takımında oynadı. Karagücü forması ile oynadığı 2 sezonda da gol kralı oldu ve İzmir’in profesyonel liglerde mücadele eden takımlarından Altay, Göztepe ve Karşıyaka’nın dikkatini çekti. Bu kulüplerden transfer teklifi almasına rağmen büyük şehir korkusuyla teklifleri geri çevirdi ve Konya’ya döndü.

2.jpg2 KEZ GOL KRALI OLDU

Naci Renklibay’ın askerliği esnasında futboldan kopmaması ve oldukça verimli geçen form grafiği sayesinde dönüşünde geçte olsa memleketinin kulübü Konyaspor’a transfer oldu. 3 yıl boyunca çift başlı kartal amblemli siyah-beyaz formayı terletti. Konyaspor’un 2. Lig’e çıkmasında büyük rol oynadı. Burada da 2 kez gol kralı olma başarısını göstererek birçok Anadolu kulübünden ve 3 büyük kulüpten gelen transfer tekliflerine İstanbul’a gitmesini istemeyen babası kabul etmedi.

6.jpg

AĞLARI DELDİ

1971 yılında Konyaspor’da oynarken Eyüpspor maçında çektiği sert şut ağları deldi, geçti. Bu golden sonra takım kaptanı Ali Büyükbayram sevinçle Naci Renklibay’ı sırtına alarak santraya kadar taşıdı.

1976’DA FUTBOLU BIRAKTI

Konyaspor yönetimi Gençlerbirliği ile anlaşınca golcü futbolcuya Ankara yolu göründü. 3 yıl kırmızı-siyahlı forma altında mücadele etti. Krallık tacını 1 defa da Gençlerbirliği’nde giydi. 3 yılın ardından futbolu bırakma kararı aldı ve Konya’ya döndü. Konyasporlu yöneticilerin ısrarı üzerine zorlu maçlarda Konyaspor forması giydi ve 1976 yılında futbolu bırakarak kramponlarını astı.

ANTRENÖRLÜK KARİYERİ

Futbolculuk hayatını noktaladıktan sonra antrenörlük yapmaya başlayan Naci Renklibay, birçok amatör ve profesyonel takımın başında görev yaptı. Konyaspor’u mücadele ettiği profesyonel liglerde defalarca çalıştıran Renklibay, amatör takımlardan Demirspor, Kültürspor, Yolspor, Köy Hizmetleri, Çumraspor ve Yeni Meramspor’da yıllarca görev yaptı. Yine o dönemlerde görev yaptığı Konya Amatör Futbol Karması ile birlikte finalde Adana karmasına yenildi ve Türkiye ikincisi olmayı başararak Konya’ya bu gururu yaşattı.

9.jpg

YAŞAMININ SON YILLARI

Yaşamının son yıllarında; 2018’de Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun “Yılın en’leri programında; Konya sporuna hem antrenör, hem de futbolcu olarak hizmet veren aynı zamanda sayısız futbolcu yetiştiren hocaların hocası “Amatör Futbola Hizmet” ve Konyaspor Ahde Vefa Derneği’nin Konyaspor’da oynayan futbolcularını anması ödüllerine layık bulması Naci ağabeyi oldukça memnun ederken yorgun bedenine bir ilaç tesiri ile kim bilir belki de ömrüne ve yaşamına sağlık kattı. Merhum Naci Renklibay’ı; sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.

 

 

naci-renklibay.jpg

>>DEFALARCA GOL KRALI OLDU.

>>“BAY GOL” VE “KRAL” LAKAPLARI İLE HAFIZALARA KAZINDI.

>>FUTBOL HAYATI BOYUNCA RESMİ MAÇLARDA 300’DEN FAZLA GOL ATTI.

>>GENÇLERBİRLİĞİ’NDE OYNARKEN 3 MAÇTA DA PEŞPEŞE GOLLER ATINCA TEKNİK DİREKTÖR KAZIM TÜRESİN “NAZAR DEĞMESİN” DİYE 4’NCÜ MAÇTA OYNATMADI.

>> İZLEYENLERİN ÜZERİNDE ÖYLE BİR İNTİBA BIRAKTI Kİ TOPU AYAĞINA HER ALIŞINDA GOLLE SONUÇLANACAĞI DÜŞÜNÜLÜRDÜ.

>>CENTİLMENLİĞİ İLE TANINDI VE SEVİLDİ.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum