Halil Özkan

Halil Özkan

BAYRAMLARI BAYRAM YAPAN PAYLAŞMAKTIR

BAYRAMLARI BAYRAM YAPAN PAYLAŞMAKTIR

Dini bayramlar bir başka güzeldir. Temasında dostluk, kardeşlik, paylaşmak yatmaktadır.

Bu yıl da kurban bayramının tüm Müslüman âlemine iyilik, sağlık ve bol kazanç getirmesini yüce Mevla’dan dilerim.

Bayramlarda eşi, dostu yakın çevremizi hatırlarız, birlik ve beraberlik tavan yapar bu günlerde. Hasret geçici olsa da bu günlerde son bulur. Bayramlarda mesafeler azalır, mutluluk paylaşarak artarak. Kurban bayramı teslimiyetin sembolüdür.

Allah’a yakınlaşmanın ve huzurun yoludur. Bayramda insanları tatlı telaş sarar, öncesinden kadınlar evlerde bayram temizliği yaparlar, bayram hazırlıkları yaparlar, baklavalar börekler açılır, bayram alış verişi yapılır. Çarşı-pazar ana baba günü gibi olur bayramlık kıyafet alışverişi, şeker lokum ve ikramlık alışverişi gibi bir sürü ufak tefek koşuşturmacayla geçer. Erkekler ise günler öncesinden kurban pazarının yolunu tutar, sıkı pazarlıklar olur heyecanlı ve dolu dolu geçer. Bu bayram da hükümetin emeklilere bayram ikramiyesi vermesi emekli vatandaşlara yerinde bir katkı sağladı.

Çocuklarımız da bu bayram sayesinde inek, koyun ve keçi gibi hayvanları pazarlarda yakından görüp tanıma fırsatı bulacaklar.

Durumu olanlar ihtiyacı olana yardım edecek, bu güzel bayram vesilesi ile insanlar paylaşmanın ihtiyacı olana sahip çıkmanın önemini bir kez daha hatırlayacak.

Türk-İslam ahlakında bayramlar kaynaşma vesilesidir. Bu özel günlerde büyükler ziyaret edilerek elleri öpülür. Hastalar ziyaret edilerek hâl hatırları sorulur. Eş-dost ve akrabalara tek tek uğranılarak gönülleri alınır. Böylece bayramların gerçek gayesi olan sıla-i rahim ve yakınlaşma gerçekleştirilir. Fakat günümüzde ne yazık ki bu saydıklarımızın çoğu yapılmıyor. Bu çağ birçok şeyi yozlaştırdı. Bayramlarımız da bu yozlaşmadan nasibini aldı. Bayram deyince işten kaytarma ve tatil akla geliyor. Bayramlar tatillere vesile kılınıyor. Turizm şirketleri tarafından tatil organizasyonları yapılıyor. Bayram gelir gelmez aileler soluğu bir tatil beldesinde alıyor. Büyüklerin bayramları ancak telefon aracılığıyla kutlanıyor. Bu durum, dedeyle torunun kaynaşmasını engelliyor.  Umarım bu bayramda diğer bayramlar gibi çokça trafik kazası yaşanmaz. Hayırlı bayramlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR