Beş kan değeriniz, sağlıklı ve uzun yaşamın göstergesi olabilir

Beş kan değeriniz, sağlıklı ve uzun yaşamın göstergesi olabilir
 Editör
Bir kişinin hızlı mı yoksa yavaş mı yaşlandığı yalnızca görünüşüne göre belirlenemez. Bazı kan değerleri uzun ömürlülüğün göstergesi olabilir.

Birçok insan mümkün olduğu kadar uzun süre formda kalmak ve sağlıklı yaşamak ister. Uzun ömürlü olmayı sağlayan çeşitli faktörler vardır. Örneğin kişisel yaşam tarzı bu konuda önemli bir rol oynar. Sağlıklı beslenen ve yeterince egzersiz yapan herkes sağlıklı ömrünü uzatabilir ve daha yavaş yaşlanabilir. Yavaş mı yoksa hızlı mı yaşlandığınıza dair işaretler zaten var. Kan değerleriniz bu konuda size bilgi verebilir.

Bilimsel verilere göre, fiziksel görünüm yaşlanma sürecine dair ipuçları sağlar. Yaşına göre genç görünen kişilerin yaşa bağlı hastalıklara yakalanma olasılığının da daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır .

Kandaki biyolojik işaretler hormon, vitamin ve mineral dengesi sağlık ve yaşam süresinde önemli rol oynar.

Kan testleri, diyabet ve kanser gibi hastalıklara neden olabilecek hastalıkları, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin durumunu ve vücuttaki iltihabı ortaya çıkarabilir .

-Lipoprotein ile ilişkili fosfolipaz A2 (Lp-PLA2), inflamatuar vasküler değişiklikler için bir belirteç görevi görür ve kan damarları duvarındaki artmış inflamatuar aktiviteyi gösterebilir. Bu da kalp krizi ve felç gibi risklerin olabileceğine işaret eder.

-Kandaki homosistein, uzun ömürle ilgili bir diğer önemli belirteçtir ve ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalık riskine işaret eder.

-B6, B12 ve B9 vitaminlerinin eksikliği, kan testiyle tespit edilebilecek homosistein düzeylerinde artışa neden olabilir. Bu vitaminlerin doğru seviyelerde olması uzun ömür ve sağlık yaşam için gereklidir.

-D vitamini insan vücudunda çok önemli bir rol oynar. D vitamini eksikliği kemik yoğunluğunu, bağışıklık sistemini, sinir sistemini ve zihinsel sağlığın yanı sıra kronik hastalıkları da etkiler. D vitamini seviyelerinize dikkat etmelisiniz.

-C-reaktif protein (CRP), sağlıklı yaşlanma ve uzun ömür için önemli bir belirteçtir. Bu hormon seviyesi vücutta iltihaplanmayı gösterebilir.

-Kandaki ürik asit düzeyi, uzun ömürlülüğün önemli bir göstergesidir ve yaşa bağlı hastalıkların yanı sıra iltihaplanma, karaciğer hastalığı, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların göstergesi olabilir.

-Hiperürisemi olarak da adlandırılan kandaki ürik asit konsantrasyonunun artması, kan testleriyle tespit edilebilir ve eklemlerde ve böbreklerde birikintilerin belirtisi olabilir.

Kan seviyelerinizi belli aralıklarla kontrol etmeniz sağlığınız açısından önemlidir.

Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik değildir. Bir sağlık uzmanına danışarak teşhis ve tedavi olmanız gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.