Bir ayda 14 kişiye hayat verdiler

Bir ayda 14 kişiye hayat verdiler
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezince son bir ayda 14 kişiye organ nakli yapıldı.

Merkez müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, farklı illerden gelerek uzun yıllar karaciğer, böbrek bekleyen hastalara yaptığı başarılı nakillerle yeniden hayata tutunmalarını sağladı.

Beyin ölümü gerçekleşenlerin organları ve canlı vericili nakiller sayesinde son bir ayda 14 kişinin sağlığına kavuştuğu merkez, gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Prof. Dr. Aydınlı yaptığı açıklamada, merkez olarak yoğun şekilde nakil yaptıklarını belirterek, organ bağışlarının gerçekten hayat kurtardığını söyledi.

Türkiye'de ve özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde canlı vericilerin organlarını tereddüt etmeden verdiğine ancak beyin ölümü gerçekleşenlerden bağışların istenilen seviyede olmadığına dikkati çeken Aydınlı, "Son bir ay içerisinde yoğun şekilde nakiller gerçekleştirdik. Bu ay 8 böbrek, 6 karaciğer nakli yaptık. Böylelikle kendi rekorumuzu da kırmış olduk. Nakil olan bütün hastalarımızın sağlık durumu da iyi" diye konuştu.

Organ naklinde bu yıl geçen seneye göre daha iyi durumda olduklarını vurgulayan Aydınlı, organ nakli sayısının daha fazla olmasını ümit ettiklerini bildirdi.

Özellikle beyin ölümü gerçekleşen hastalardan bağışın artması gerektiğinin altını çizen Aydınlı, şöyle devam etti:

"Ülkemizde batı ile problemimiz şu, Batıda daha çok kadavra vericili nakiller yapılıyor. Bizde ise daha çok canlı vericili nakil yapılıyor. Hele hele ülkemizin doğusuna gelindiği zaman bağış daha da az oluyor ama insanlarımız canlı vericilerini daha fazla kullanıyorlar. Beyin ölümü gerçekleşmiş yakınlarının organlarını bağışlamak istemiyorlar. Bunu artırabilirsek canlı verici sayısını düşürüp onların riskini de azaltabiliriz."

Aydınlı, merkezlerinde gerek il dışından gerekse yurt dışından nakil için bekleyen çok sayıda hasta bulunduğuna değinerek, merkezin teknik açıdan ilerlemesinin ve operasyonlarda elde ettiği başarının merkeze ilgiyi artırdığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.