BMGK, TSK'nın PYD mevzilerine yönelik top atışlarını görüştü

BMGK, TSK'nın PYD mevzilerine yönelik top atışlarını görüştü
BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin, Suriye'nin Kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu bildirdi- BMGK şubat ayı dönem başkanı Carreno: - "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı"- İngilte

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), Türkiye'nin PYD mevzilerine yönelik top atışlarından endişe duyduğu belirtildi.

Konsey, Rusya'nın talebi üzerine bugünkü kapalı oturumunda TSK unsurlarının Suriye'deki PYD mevzilerine yönelik top atışı konusunu görüştü.

Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi.

Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.

Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını sormaları üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu savundu.

Konseyin halen Münih'teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Carreno, Halep ve İdlib'teki hastane ve okullara yönelik saldırılar konusundaki sorular üzerine de Konseyin sağlık kuruluşlarına saldırılmasından endişe ettiğini ancak saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin üyelerin farklı görüşleri savunduğunu ifade etti.

- "Rusya gündemi değiştirmeye çalışıyor"

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'nin eylemlerini ve Yemen'deki insani durumu görüşmek için Konseyi toplantıya çağırmasının gündemi değiştirme çabası olduğunu söyledi.

Rycroft, "Görünüşe göre Rusya gündemi değiştirmeye çalışıyor. Ülkelerin niçin gündemi Yemen ve Türkiye üzerinden değiştirmeye çalıştıklarını anlayabiliyorum ancak bizim Suriye'ye odaklanmamız lazım. Bu ülkede askeri çözüm mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Rusya ve diğer Suriye Destek Grubu ülkelerinin Münih'te alınan kararlara uymalarının önemli olduğunu kaydeden Rycroft, Esed rejimi ve diğerlerinin insani yardıma izin vermeleri ve hava saldırılarını sonlandırmaları gerektiğini vurguladı.

- "MSF, Fransız istihbaratının kolu"

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi de toplantının ardından yaptığı açıklamada Suriye'deki durum nedeniyle Türkiye, ABD ve diğer Batılı ülkeleri suçladı.

Gazetecilerin, hastane ve okullara yönelik saldırıları sorması üzerine de Caferi, saldırıyı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünü (MSF) de izin almadan hastane kurmakla suçlayan Caferi, "MSF Fransız istihbaratının bir kolu" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.