Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞIYOR

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi son günlerde şehrimizde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde köprülü kavşak çalışmalarına başladı ama geç kalmış bu uygulamalara zamansız bir şekilde başlandı. Aslında bu kavşak ve alt geçit çalışmaları, gelişen ve büyüyen Konya’da gerçekten neşter vurulması gereken öncelikli yerlerdi. Hatta çok geç bile kalındığını söyleyebiliriz.

Ama galiba bugüne kadar öncelikli yapacakları işler vardı; Ecdat Parkı gibi parklar bahçeler ve kafeM’ler gibi gösterişe yönelik veya rant getiren yatırımlar…

İnsana gerekli olan sabırdır. Hele hele Konya’da yaşıyorsanız, bu sabıra daha fazla ihtiyacınız var. İşte Konya’nın sabırla imtihanı, bahar gelirken yine başlıyor. Yollarda ve kaldırımlarda yenilemeler, mutat olduğu üzere yine bahar gelirken hummalı bir şekilde devam ediyor. 15 yıldır Konya’nın sabrını zorlayan belediyeler, yine zamansız çalışmalarla milletin hayr dualarını almaya başladılar.

Allah rızası için biri çıkıp bana bu şehirde falan caddenin kaldırımları 5 yıldır bozulup deformasyona uğramadı, kaldırımları hiç değişmedi desin. Tamamen hayal ürünü benim bu istediğim. Ya israfa yönelik baştan savma ya da rant, başka izahı varsa siz söyleyin.

İşte Konya’da yaşamak böyle bir şey. İsrafın ve zamanlamanın ne demek olduğunu Konya belediyelerinde ve sabrın da ne demek olduğunu Konyalılarda görürsünüz.

Zamansız yapılan ve geciken işler. Maalesef bu şehirde hiçbir şey planlı, projeli ve zamanlamalı yapılmaz. Aslında bu saydığımız plan ve projelerin zamanında uygulamaya geçirilmesi için sağduyulu, öngörülü lider bir insana ihtiyaç vardır. Mevcut yönetimlerde bu özelliklere sahip belediyecilik anlayışı olan insanlar var mı, tartışılır.

Lider insanları diğer insanlardan ayıran en önemli özellik “basiretli” olmalarıdır. Yani ilerde olabilecekleri önceden görerek ona göre hamlelerini yapmak ve tedbirlerini almaktır. Şimdi yetkililere sormak lazım, bu kavşaklar, içinden çıkılmaz bir hal alıncaya kadar sizler neredeydiniz? Bu kavşaklara el atılması gerektiğini şimdi sokakta kime sorsanız söyler. İş bu noktaya geldikten sonra siz çalışma başlatırsanız, sıradan bir vatandaşla ne farkınız kalır? Bunları ön göremeyecekseniz, o zaman bu vazifelere de talip olmayacaksınız, o makamları da işgal etmeyeceksiniz.

Bu çalışmalarda bir de zamanlama hatası olduğunu düşünüyorum. Şimdi şehrin en önemli ve yükünü çeken ana arterlerinin hepsinde aynı anda siz çalışma başlatarak tabir yerinde ise kalbe kan pompalayan ana atardamarları kapatıyorsunuz ve vatandaştan kılcal damarlardan ev ve işlerine gitmelerini istiyorsunuz. Sanayilerin ağırlıklı olduğu Ankara caddesinde çalışma var. Beyşehir çevre yolunda çalışma var. Organize, Büsan, Aykent sanayisinden,  çıkan bir kardeşimiz Aslım caddesini kullanarak biraz yolunu uzatsa da arkadan dolaşarak evine gitmek istese, bu defa da Aslım caddesinde yol çalışması var. Orası da tıkalı. Tabi ki “Büyükşehir çalışıyor.”

Ey her şeyi çok iyi bilen yöneticilerimiz, gece gündüz demeden 24 saat çalışarak bu kavşakların birini bitirip, trafiği orada rahatlattıktan sonra diğerine başlasanız, olmaz mıydı? Birde ılıman geçen bir kış yaşadık. Neredeyse termometreler eksiye hiç düşmedi. Şimdi mübarek üç ayların girmesiyle mi aklınıza geldi? Normal de sabah akşam işe giden ve dönen insanlar buradaki trafik sıkıntısının ne olduğunu bilirler. Siz bir de Ramazan ayına buraları bitiremezseniz esas gümbürtüyü o zaman seyredin ve o zaman alacağınız duaları görün.

Hiç kusura bakmayın, böyle zamansız ve plansız işler yaparsanız, bu eleştirilere de katlanacaksınız. Sloganlarla, billboardlara marka şehir olduk diye yazmakla marka şehir olunmuyor. Büyükşehir Belediyemiz ilk beş yıl hariç hep minderden kaçtı, minderin ortasına hiç gelmedi. Sağda solda çevre yollarında şehrin merkezine göre daha az ihtiyaç duyulan yerlerle, kafeM’lerde, parklarda, şehrin tek eksiği, olmazsa olmazı ihtiyacı olan Seyir tepesi yapmakla vakit geçirdi. Şimdi hoş geldiniz şehrimize diyorum. Büyükşehir Belediyemizin önü, Kule Kavşağı, Beşyol Kavşağı, Hava Lojmanları Kavşağı, İhsaniye Kavşağı, Karaman Caddesi sizlerin yeteneğinizi ve gecikmiş sihirli dokunuşlarınızı bekliyor. Yaptıklarınızla harikalar ortaya çıkartıyorsunuz. Aman gözünüzü seveyim, Tapu Kadastronun önündeki proje harikası gibi harika birer alt geçitler veya kavşaklara imza atıp milleti duacınız yapmayın.

Ve ahir kelam olarak şunu söyleyeyim, bu 15 yılda yaptığınız ve yapmayı planladığınız projelerle bu şehir size minnettardır, vesselam...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR