Dr. Mehmet Portakal

Dr. Mehmet Portakal

C Vitamini ve Sağlığımız

C Vitamini ve Sağlığımız

Yakın tarihli bir araştırma, C vitamininin bazı bakteri türlerini, mesela Mycobacterium smegmatisi öldürdüğünü gösteriyor. C vitamini ayrıca cilt ve tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı oluyor. Bu nedenle, C vitamininin bağışıklığı güçlendirdiği ve soğuk algınlığı, grip ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların şiddeti ve süresinin düşmesine yardımcı olduğu ifade ediliyor. Günlük olarak en az 500 mg C vitamini tüketmenin uygun olduğu görüşü mevcut.

whatsapp-image-2020-10-18-at-18-14-39.jpeg

C vitamininin bazı faydaları:

Kronik hastalık riskini azaltır. C vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen basit , fakat kuvvetli bir antioksidandır. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiren kimyasallardır. Vücutta serbest radikaller yükünün artması, birçok kronik hastalıkla bağlantılı olan oksidatif stres dediğimiz bir duruma yol açar. Araştırmalar, normal ölçülerde C vitamini tüketmenin, kandaki antioksidan seviyesini yüzde 30 kadar artırabildiğini ve bunun da vücudun doğal savunmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

C vitamini bağışıklığı güçlendirir. İnsanların C vitamini takviyesi almasının ana nedenlerinden biri, bağışıklıklarını güçlendirmek ve zararlı saldırılara karşı vücudun direncini arttırmak istemeleridir. C vitamini;

Vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan lenfosit ve fagosit olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini aktifleştirir.

Beyaz kan hücrelerinin serbest radikallere karşı gücünü destekler.

Yaraların iyileşme süresini kısaltır.

Bunlarla uyumlu olarak, düşük C vitamini seviyeleri ile bazı hastalıklar arasında ilişki bulunmuştur. Mesela, zatürree olan kişilerde C vitamini seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir ve C vitamini takviyelerinin iyileşme süresini kısalttığı gösterilmiştir.

Enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızı artırmanın en kolay yollarından biri C vitamini alımını artırmaktır. C vitamini, diyet veya takviye ürünler ile alınabilen ve suda çözünen bir vitamindir. Vücudun antioksidan  gücünü artırmak, kan basıncını düşürmek, bağışıklığı güçlendirmek, cildi enfeksiyonlardan korumak ve daha pek çok sağlık sorunlarına karşı C vitamini önemlidir.

Sonuç:

 Beslenmemizde C vitamini içeriği yüksek olan sebze ve meyvelere özel önem verelim. Her gün düzenli olarak bir porsiyon salata ve birkaç meyve tüketelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mehmet Portakal Arşivi
SON YAZILAR