Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Çatılardan kayan kara dikkat!

Çatılardan kayan kara dikkat!

2019 Şubat ayıydı. Bir grup arkadaşımızla birlikte Bursa’ya Konyaspor – Bursaspor maçını izlemek için gitmiştik. Biraz vaktimiz olduğundan Uludağ’a çıktık. Kaymayı bilenlerimiz malzemelerini alıp piste doğru yol aldı. Bizler de alana göz atmak için merakla yürüyorduk. Otelin biraz ilerisinde bulunan bir binanın yanında iki bayan oturuyordu. Ben de o tarafa doğru yürüyordum. Tahmini mesafemiz 15-20 metre kadardı. Bir anda bir kar bulutu oluştu. Baktım 5 saniye önce önümde duran iki kız yok olmuştu.

Bir anda bağrış çağırış koptu. Çatıdan düşen karlar çığ gibiydi. 15 metre ilerimizde iki bayan gözlerimizin önünde kar kütlesinin altında kalmıştı.

İnsanlar o yöne doğru koşarken ben de gazetecilik refleksi ile hem yardım için bağırıyor hem de görüntü almaya çalışıyordum. Çok kısa bir zaman geçmişti ki daha biz olayın farkına bile varmadan alana doğru koşan 4-5 kişi daha çatıda kalan devasa kar kütlesinin çökmesiyle bir anda gözden kayboldu.

Çığlıklar çoğaldı. Bu kez birkaç metre fark ile kar altında kalmaktan kurtulmuştuk.

Jandarma, AFAD, itfaiye derken ortalık bir anda karıştı. Eski Konya Valimiz dönemin Bursa Valisi Yakup Canbolat olaya müdahale etti. Bizler de TV’lerin canlı yayınlarına o ilk çektiğimiz görüntüleri geçtik. Olayı anlattık.

Saatler süren arama kurtarma çalışmalarının ardından yaralı şekilde 6 kişi karların altından kurtarıldı. O anları unutmam çok zor. Şükürler olsun ki can kaybı olmadı…

Şimdi bu anımızı neden anlattığıma geleyim.

Konya son yıllarda yaşamadığı düzeyde yağış alıyor. Binlerce kez şükrediyoruz. Buna çok ama çok ihtiyacımız vardı. Kuruyan ova kuraklıktan yerle bir olan topraklar bu kara hasretti…

Lakin şehir merkezinde yoğun kar kütlelerinin çatılardan kaymalarına aşırı derecede dikkat etmeliyiz. Özellikle bina kenarlarından yürürken anlık olarak kar ve buz erimesi kaynaklı zarar görebiliriz. Bunların zararı, çapı kütlenin büyüklüğüne göre değişebilir. Sonrasında vah tüh etmemek için lütfen azami özen gösterelim.

Biz gözlerimizin önünde birkaç metre mesafede böylesi zor bir olayı gördük. Yaşadık. İnşallah tekrar böyle şeyler olmaz.

Tekrar ediyorum. Çatılarda kar kütleleri yoğunlaştı. Güneşin azıcık ucunu göstermesi ile felaketler yaşanabilir. Lütfen çok dikkatli olalım. Elimizden geldiğince bina kenarlarından uzak duralım.

BÜYÜKŞEHİR’DEN BÜYÜK JEST

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye iştiraki şirketlerde çalışanlara 15 Şubat’ta 1500’er lira maaşlarına ek ödeme yapma kararı almış. Kış mevsimine özel tek seferlik bu destekten 7 binden fazla çalışan yararlanacakmış. Enflasyon belası altında ezilen insanımız için bir nefes bir soluk anlamı taşıyor bu. Başkan nezdinde bu kararı alan tüm Büyükşehir yönetimine teşekkür ederiz.

Sokaklarda şahit oluyoruz. Soğuğa tipiye aldırış etmeden Büyükşehir’in park bahçelerinde çalışan bay bayan insanlarımız kar kürüyor, buz kırıyor bizler için yolları açıyor. Kar temizleme araçlarında onlarca şoför kardeşimiz gece gündüz demeden arter yolları temizliyor.

Gerçekten Konya bu konuda örnek bir şehir. Karın yoğun yağdığı günün ertesinde büyük caddelerde bembeyaz yollar beklerken kara asfalt üzerinde araçlarımızı hareket ettirdik. İlçelerde ara sokaklarda bunu beklemek belki biraz zor ama İstanbul’un haline bir bakın. Koca koca arterler bir bir kapandı. Saatlerce insanlar evlerine gidemedi… Halen ciddi sıkıntılar devam ediyor.

Bir kez daha ‘İyi ki Konya’da yaşıyorum ve şehrimi çok seviyorum’ demenin tam vakti değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR