Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Çocuklar çiçektir

Çocuklar çiçektir

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı  günü Antalya’da EXPO 2016 Botanik fuarı “Çiçek ve Çocuk”  teması ve  “Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” ana fikriyle açıldı.

Dünyada çocuklara bayram hediye eden tek ulus olan Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açılış konuşmasıyla başlayan fuara çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığını öğrendik. Hayırlı olsun.

Her ne kadar ülkemizdeki şehitlerimiz için 23 Nisan törenlerindeki bazı kutlama programları iptal edilse de televizyonlardan izlediğimiz kadarıyla 22 Nisan 2016 Cuma akşamı ses, ışık ve dans gösterileri eşliğinde gerçekleştirilen görkemli bir açılış şöleni vardı.

Antalya’da en üst düzeyde yapılan konuşmalarla bütün Dünya’ya “Hepimizin ortak geleceği olan çevrenin gerçek sahibinin çocuklarımız olduğu ve onlara çiçek gibi bakmamız ve özen göstermemiz” istendi.

Evet. Çocuklar insanlığın umudu, ortak geleceğidir. Çiçekler ise renkleriyle, kokularıyla, desenleriyle, tabii denge içerisinde aldıkları önemli roller ile insanlık için son derece önemlidir. Çiçekler, insanlığın kültür mirasına ve biyolojik hayatına da değer katmaktadır.

Botanik EXPO 2016 Antalya, temasını iki değerli ve anlamlı varlık olan “Çiçek ve Çocuk” olarak belirlemesi yine Türkiye’ye nasip oldu. Bu Türkiye’nin çocuğa nedenli önem verdiğinin bir göstergesidir: Burada “Çiçek hayatı, Çocuk da Yarınları” ifade ediyor.

Uluslararası Toplum için EXPO işbirliği ve ilerleme için bir diyalog platformudur. Expo halkı eğitmeyi, yeniliği paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve işbirliğini desteklemeyi amaçlayan uluslararası bir etkinliktir. Dünyadaki ülkelerin yöneticilerini, şirketleri, uluslararası kuruluşları, özel sektör, sivil toplum ve vatandaşları ana tema etrafında toplamaya davet eder.

EXPO fuarları insanlığın karşılaştığı temel sorunlara çözüm bulmak amacıyla tüm dünyayı bir araya getirir. Bu kapsamda Dünya’da çocuk ve çiçek (ya da biyolojik çeşitlilik) konusu Antalya’da 6 ay boyunca tartışılacak ve gelecek için mesajlar verilecektir.

Ben de Konya’dan diyorum ki:

Dünya evrensel çocuk hakları bildirgesini imzalayan ülkelerin sayın büyükleri: Çocukların en doğal hakkı olan sağlıklı temiz ve güvenli bir çevre hakkı için ne yapıyorsunuz?

Ülkelerin küresel güç gösterisi uğruna çocukların savaşın içinde kalmasına, silahların gölgesinde, bomba sesleriyle uyumasına ve uyanmasına gönlünüz nasıl razı oluyor?

Yüzbinlerce çocuğun başka ülkelere göç etmesini göç sırasında denizlerde ölmesini menzile ulaşsa dahi gittiği ülkede trafik ışıklarında, camii önlerinde, mendil satıp el açmasına, dilenci muamelesi görmesine neden göz yumuyorsunuz?

Büyük çoğunluğuna gelişmiş ülkelerin neden olduğu küresel ısınma ve beraberinde yaşanan kuraklık, açlık, yoksulluk ve su kıtlığı nedeniyle her gün yüzbinlerce çocuğun hayatını kaybettiğini bilmiyor musunuz?

Çocukların yurtlarda, aile içinde ve sokaklarda şiddete, tacize ve diğer baskılara maruz kalarak hayatlarınızı kararttığınızı görmüyor musunuz?

Dünyada yeşil alanların ve biyolojik çeşitliğin gittikçe azaldığını, son 50 yılda 300 bin civarında bitki ve hayvan türünün yok olduğunu. Her 13 dakikada bir 1 canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve gelecek 15-20 yılda da tüm canlı türlerinde 5'te 1 oranında azalma beklendiğini pek ala biliyorsunuz.

Evet. Biliyorum ki sizler her şeyi çok iyi biliyor, çok iyi görüyor ve çok iyi duyuyorsunuz? Ama işinize gelmiyor. Çünkü sizin öncelikleriniz farklı.

Unutmayınız ki İster üstün zekâlı, ister down sendromlu olsunlar, ister Alman, ister Fransız, ister Türk, ister Kürt, ister Filistinli, ister Suriyeli, ister Afrikalı. Nerede ve nasıl olursa olsun bütün çocuklar çiçektir. Hepsi birbirinden farklı, hepsi özel, hepsi değerlidir. Bu değerleri yok etmeye, geleceklerini karatmaya izin mi vereceksiniz?

İnşaAllah, EXPO 2016 “Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya Umudunun Yeşermesine vesile olur. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Çocuklar çiçektir. İlgi ister, sevgi ister. Ne olur onları soldurmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR