Devasa Fermanlar 75'er Bin Liradan Satıldı

Devasa Fermanlar 75'er Bin Liradan Satıldı
Antalya Antik Müzayede tarafından düzenlenen karma eserler müzayedesinde Cumhuriyet ilk dönem tabloları ile osmanlı objeleri koleksiyonerlerin beğenisine sunuldu- Müzayede satışa sunulan III. Selim ve I. Abdülhamit'e ait 1,5 metre boyundaki 2 ferman, 75'e

ANTALYA (AA) - Antalya Antik Müzayede tarafından  karma eserler müzayedesi gerçekleştirildi.

Antalya Sera Otel'de gerçekleştirilen müzayedeye Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen sanatseverler ilgi gösterdi. Sanat danışmanı ve koleksiyoner Mehmet Çebi tarafından sunulan müzayedede, 287 eserden oluşan koleksiyon satışa sunuldu.

Türk resminin öncü isimlerinin eserlerinin yanı sıra batılı ressamlara ait pek çok tablo, padişah tuğralı çerezlikler, Fransız şamdan, Osmanlı telkari işçilikli tepsi, padişah tuğralı zarf ve fincan, tuğralı gümüş mücevher kutularının yanı sıra 19. yüzyıl Murano cam, Meisen porselen takımları, Dresden vazolar, Limoges obje, Japon imari gülabdanlar ile kişiye özel ve tek olarak üretilmiş mücevherler ilgi gördü.

Müzayedede 12 bin liradan satışa çıkan Fikret Otyam'a ait "Bahar" adlı tablo, büyük bir çekişme sonunda 65 bin liraya satıldı.

Osmanlı padişahlarından III. Selim ve I. Abdülhamit'e ait ve 65'er bin liradan satışa sunulan 1,5 metre uzunluğundaki 2 ferman da 75'er bin liradan alıcı buldu.

- Son yıllarda İslam eserlerine yöneliş var

Çebi, müzayedenin ardından AA muhabirine, son yıllarda Türkiye ve dünyada İslam sanatlarına yöneliş olduğunu söyledi.

Osmanlı'ya ait eserlerin uluslararası müzayedelerde yoğun talep gördüğüne dikkati çeken Çebi, Türk koleksiyonerlerin de son yıllarda hat, tezhip başta olmak üzere Türk-İslam eserlerinin koleksiyonuna yöneldiklerini vurguladı.

Bu yönelişe rağmen dünyadaki en ucuz sanat eserlerinin İslam sanat eserleri olduğunu belirten Çebi, "Osmanlıya ait çok nadir eserler, bir sinema sanatçısının bir ayakkabıya veya bir elbiseye verdiği paranın neredeyse yarı fiyatına gidiyor. Bu eserlerin hem belge olma özelliği var hem de sanat eseri özelliği taşıyor ancak hak ettiği değeri hala  bulmuyor" dedi.

Çebi, Osmanlı ve İslam eserlerinin artık hızla tükendiğine işaret ederek, "Ecdadıyla ilgili  bir eseri evinde, iş yerinde bulundurmak veya koleksiyonunu yapmak isteyenler acele etsinler. Bu eserler artık bir süre sonra bulunamayacak" diye konuştu.

 Antalya Antik Müzayede sahibi Ahmet Muhtar Kızıltan da Antalya'da ilk kez gerçekleştirilen kapsamlı karma eserler müzayedesine yoğun ilgi olduğunu söyledi.

İlginin yüksek olması karşısında şaşırdığını dile getiren Kızıltan, "Özellikle tablolarımız neredeyse kapışıldı. Koleksiyonerlerimiz ve sanatseverlerin ilgisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Kızıltan, müzayededen elde edilecek gelirin ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.