Halil Özkan

Halil Özkan

DİSK BAKIMI PERFORMANS İÇİN ÖNEMLİDİR

DİSK BAKIMI PERFORMANS İÇİN ÖNEMLİDİR

Bilgisayarımızın performansını arttırmak için birçok yöntem vardır.

Bilgisayarınız ister yeni ister eski olsun zaman zaman yavaşlar bu yöntemler hızın artması için yapmamız gereken unsurlardır.

İlk adım ise hard disk temizliğidir. Gereksiz dolu olan hafıza ister istemez tıkanır buda bize yavaşlık olarak yansır. Bilgisayarda diğer elektronik makinalar gibi temizken daha iyi çalışır. Bu bakımları düzenli periyod eşliğinde yaparsak donanımlarımızı en performanslı haliyle kullanırız. Örnek olarak 3 5 aydır hiç kullanmadığımız belgelerin boş yere veri alanı kaplamasına gerek yok eğer önemliyse o belge harici olarak arşivleye biliriz. Arşivlemek her zaman için iyidir DVD ye veyahut harici disklere arşivlemek performans bakımından daha verimlidir, bilgisayarımızın sistemi daha verimli çalışır. Sabit diskte arşivleme alışkanlığınız varsa zor ama vazgeçin. Gereksiz dosyaları temizledikten sonra mutlaka disk temizleme komutunu çalıştırmamız gerekir bu komut sayesinde gereksiz dosya artıkları güncelleme artıkları silinir.

Bu şekilde temizlik olmazsa direk sildim yeter herhalde düşüncesindeyseniz yanılıyorsunuz bazen siz silebilirsiniz ama sistem silmez o verilerin artıklarını saklar bu bazen gereksiz olarak hibeye GB boyutu olarak saklanır.

Disk temizleme ile bunlardan tamamen kurtuluruz.

Bir başka yöntem ise gereksiz kullanılmayan programlarını kaldırmak olacaktır. Bazı uygulamalar bilgisayar açıldığı zaman kullanmasanız, çalıştırmasanız bile çalışmış gibi kasma yapar geç açar performans yer eğer gereksiz ise kaldırın.

Gereksiz programları denetim masasından program ekle/kaldır aracı işimizi görür.

Bir sonraki yöntem ise disklerinizi birleştirin komutudur. Eğer bu adıma gerek duymazsanız ilk başta yaptığımız disk temizleme işleminin bir etkisi olmaz. Çünkü ilk adımda diski temizledik disk temizlendiğini zaman hard diskin okuma yazma alanında yer kaplar bir sonraki veriyi silinen verinin üzerine yazmaz başka boş bir alana yazar buda diski yavaşlatır silinenin silinmemiş gibi işlem görür bu yüzden disk birleştirme yaparak arada boşluk bırakmayız.

Disk birleştirme bilgisayarın hızını artırmakta oldukça önemlidir. Zamanla bilgisayardaki dosyalar parçalanır ayrı ayrı alan kaplar sıralamaları bozulur. Bu da bize sistemin dosyayı bulması için baya bir uğraşacağı anlama gelir gereksiz yere zaman kaybı olur. Mesela bir kişi apartmanın 4. katında oturuyor diye görünüyor kayıtlarda ama 4. kata çıktığımızda aradığımızı bulamıyoruz o kişiyi bulmak için apartmanı tek tek dolaşıyoruz bir bakıyoruz 10. katta çıkıyor o hesap disk birleştirme bir nevi ikamet güncelleme gibi bir şey.

Bu yüzden dosya ikametlerini güncel tutun ara ara disk temizleme ve birleştirme işlemi yapın temiz bir hard disk hızlı bir sistem demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR