Halil Özkan

Halil Özkan

DOĞAL TAKLİT

DOĞAL TAKLİT

Biotop akvaryumlarda doğal bir görüntü etmek amacıyla düzenlenmiş akvaryum şekline Biotop akvaryum diyoruz.

Tabiattan kopya çekmek gibi bir şey bu.

Bu konuda sadece birkaç dikkat etmemiz gereken püf noktalar var. Bu işlem akvaryumdaki ilk hamleden başlar.  Doğal taşlar, kütükler ve en son da bitkiler ve canlılar eklenir.

DOĞAL GÖRÜNTÜ OLUŞTURULMASI

Biotop ’da kurulum, en başta akvaryumdaki alt katman malzemesinin, kumun yerleştirilmesiyle başlar; hemen ardından tasarım için gerekli parçalar yerleştirilir ve en son olarak da canlı bitkiler eklenir.

Kayalar ve ağaç parçaları tasarım malzemesi olarak kullanılır ve bu malzemeler akvaryuma yerleştirilirken doğal görüntü temel alınır.

BİOTOP’UN YAPILMASI

Örnek olarak bir doğal manzara taklit edilse de yeniden oluşturulması mümkün değildir.

Bu nedenle, malzemeleri yerleştirirken doğal görüntüyü zihnimizde canlandırarak ve bu canlandırmaya göre dokunuşlar yaparak taşları ve ağaç dallarını doğal atmosfere taklit ederiz.

Doğal manzarayı ne kadar fazla detaylı incelersek ve zihnimize yerleştirirsek, tasarımdaki sahne o kadar doğal görünecektir.

Biotop içerisinde, sadece bitkiler değil aynı zamanda kayalar ve düşen ağaçlar da tasarım öğelerini oluştururlar ve doğal tasarım malzemeleri tasarım içerisinde bu gibi Biotop yeniden oluşturulması için kullanılır.

Biotop’larda taşlar bazı durumlarda tek başına kullanılırken, bazı durumlarda ağaç parçaları ile birlikte kullanılır. Toprak gibi alt katman malzemeleri, tasarımı oluşturduktan sonra taşları doğal olarak birbirine bağlamak adına taşların arasına yerleştirilmelidir. Eğer taşların her biri akvaryumun boyutuna göre küçük görünürse, taşların daha büyük görünmelerini taban malzemesinde dalgalanma yarattıktan sonra yerleştirilmesi ile sağlayabiliriz

Prensip olarak, tasarım; ön plan, orta plan ve arka plan olmak üzere ayrılır. Kısa canlı bitkiler ön plana dikilirken uzun olanlar arka plana dikilir; orta boyuttaki bitkiler ise orta planda yerlerini alır. Tasarıma akvaryumun önünden baktığımız zaman, merkezde, sol veya sağ tarafta veya hem sol hem de sağ tarafta boş alan oluşturulur.

Akvaryumu kurduktan hemen sonra, ilk aşamadan canlı bitkilerin doğal olarak büyümesine izin vermek önemlidir. Fakat bir süre sonra, tasarımda boş alanların korunması önemli bir hal alır. Bu nedenle, bitkileri ilk defa yerleştirirken iyi dengelenmiş Biotop oluşturmak için tasarımdaki boş alanların gelecekte korunmasının önemi düşünülmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR