Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

Doğum Öncesi Emzirmeye Hazırlık

Doğum Öncesi Emzirmeye Hazırlık

Doğumunu gerçekleştirdiğim annelerimizin birçoğunda emzirme sorunları, gereğinden fazla endişe ve telaş ile karşılaşıyorum. Bebeklerinin her ağlaması anneleri üzüntüye sevk edip “ Bebeğim aç, bebeğim ememiyor, sütüm hiç yok!” diyen seslerini vizitlerim esnasında sık sık işitiyorum.

Emzirme anlarım benim için hayatımın en muhteşem, en keyifli anları olmuştur. İkizlerimi büyütme esnasında özellikle prematüreliği daha belirgin olan oğlum gerçekten 13,14 gün ememedi ve ben sürekli sağarak enjektörle, mide sondası ile anne sütü vermeye çabaladım. Bir haftada 400 gram zayıfladı ve 1800 grama düştü. Kan şekeri 40’ a kadar indi. 1. 5 yıl çocuk asistanlığı yapmış yeni jinekolog olmuş bir anneydim. Oğlum için anne sütünün en faydalı besin hatta mucize bir ilaç olduğunu bildiğim için sabrettim. Asla çarçabuk mama vereyim demedim. Evet minik doğan oğlum on günde yarım kilo daha kaybetmişti. Lakin mide bağırsak sistemi,  solunum kanalları ve idrar yollarını koruyan kolostrum (ağız sütünü) sağarak ona vermeyi başarmıştım. Memeyi tutmayı öğrendikten sonra  bir anda kilo aldı hatta 2.ayda gıdışı bile çıkmaya başlamıştı.

İkizlerime süt vermeyi yetiştiremediğimde aile büyüklerim kaşıkla ek gıda veremedikleri için biberona geçtiler. Bebeklerimin her ikisi de 4. ayda beni terk ettiler ama anne sütü talep etmeye de devam ettiler. Aç bıraktığım halde memeyi tutmadılar. Bir anne için çok hüzün verici anlar; sütünüz damladığı halde bebeklerinizin memeyi tutmaması ve başını çevirip acı acı ağlaması. Öyle akıllılar ki mama da beğendiremedim. Tam 4 ay sağarak biberonla anne sütü verdim. Her gün 1 litre süt sağar her ikisine paylaştırırdım. Meslektaşlarımdan biri tam iki yıl makine, eliyle sağarak bebeğine sütünü vermeyi başarmış.

Ben, hekim anne olarak ikizlerimi benden kopardığı için biberondan nefret ederim. Son bebeğim Hamzacığın ağzına asla biberon değdirmedim. Yalancı memeyi de kendisi almadı. İlk 6 ay sadece anne sütü ve gaz giderici damla, bazı bitki çayları dışında ek herhangi bir gıda da almadı. 6. ayın ortalarında ek gıdaya başladım ve 18 aya kadar en az emzirdiğim sayı tüm gün içerisinde 8’ dir. Hamzacık tam 27 ay emdi. Bu anılarımı anne adaylarımızın ümitsizliğe kapılmamaları ve kolaycılığa kaçıp biberona, mamaya başvurmamaları, emzirme hususunda daha kararlı olmaları için yazdım. Bebekler Rabbimiz’in bizlere en büyük lütfü. Onları emzirirken okşarız, öperiz, koklarız. Bebeklerimiz bizim sıcak kucağımız ve anne kokumuzla kendilerini güvende hisseder, mutlu bebek olurlar. Bebekliğini mutlu geçiren bireyler erişkinliklerinde de pozitif ruhlu bireyler olurlar.

Annelerimizin doğumun ilk haftasında sıkıntı yaşamamaları için Emzirmeyi kolaylaştırıcı bazı öneriler de sunacağım;

  •  Hamileliğin başlangıcından itibaren memeler en önemli organlar arasında yer alır. 2,3 beden büyüyecek olan memelerin bakımına özen gösterilmeli günde bir kez saf zeytinyağı ya da katkı maddesi içermeyen nemlendiricilerle bakım yapmalısınız.
  • Genellikle hamileliğin 6.ayından itibaren meme başından sarı sıvı gelmeye başlar. Bu sevinilecek bir gelişme olup doğumla sütün kolay ineceğinin habercisidir.
  • Hamileliğin 37.haftası tamamlandıktan sonra anne adaylarımız memeyi uyarmak maksadı ile sıcak su duşunu beşer dakika da olsa memelere tutmalıdırlar. Sıcak suya batırılmış havlular memelere sarılarak süt kanallarının açılmasına katkıda bulunabilirler.
  • 37. haftadan sonra şayet jinekoloğunuz özellikle yasaklamamışsa memelerin cinsel uyarımın da herhangi bir sorun yoktur. Meme başına kremle, yağla yumuşak masajlar yapabilirsiniz.
  • Annenin bebeğini emzirmeyi ruhen ve kalben istemesi, hayal etmesi, bebeğinin ilk doğduğu anda kucağına verilmesi, ağlama sesini duyması doğumdan hemen sonra sütün inişini hızlandırır.
  • Hastanemizde gebeliğin 36.haftasından itibaren ebelerimiz tarafından emzirme eğitimi verilmektedir. Vajinal Doğumdan ya da sezaryenden hemen sonra ebe ve hemşirelerimiz ilk emzirmeyi gerçekleştirmek ve annelerimize doğru emzirme tekniğini öğretmek için refakat ederler.
  • Şu gerçek ki emzirmek emek ister, fedakârlık ister, sebat etmeyi gerektirir. Çevreden gelen yanlış telkinlere kulak tıkamak anneliğin başarısıdır.
  • Anne sütünü arttıran gıda ve bitkileri doğumdan önce temin etmek sütün çabuk inmesine ve bol olmasına katkıda bulunur.  Kimyon, dereotu, nohut, mercimek, kuru fasulye, turp, turp tohumu, havuç tohumu, pak maya, marul, soğan, karalâhana, enginar, bal şerbeti, yoğurt, üzüm, hurma, kuru incir gibi gıdalar yanında rezene, anason, ısırgan otu, ada çayı, maydanoz, çörek otu bitkileri de değişik zamanlarda kaynatılarak içerisine bal katılarak içilmelidir. Bu çayların birkaçının karışımından oluşan hazır süt arttırıcılar da mevcut. 

Sezaryene girecek olan annelerimize sezaryen sonu hurma pekmezi, normal doğum yapacak annelerimize de mutlaka hurma yemelerini öneriyorum. Hurma hem sütü arttıran hem de yara iyileşmesine katkısı bulanan bir besin.

Tüm anne adaylarımızın bebekleriyle sağlıklı, kolay bir emzirme süreci yaşamalarını, doğan tüm bebeklerimizin de annelerinin kucağında mutlu olmalarını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR