Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

DRAGHİ PARA SAÇTI

DRAGHİ PARA SAÇTI

Euro bölgesinde işlerin hiç de iyi gitmediğinden bahsetmiştik. ECB sıra dışı önlemler alacağını birçok kez duyurmuş fakat beklenen adımı atmamıştı. Nihayet geçtiğimiz hafta Perşembe günü ECB’den (Avrupa Merkez Bankası) beklenen hamle geldi. Faizleri 0,10 baz puan daha indirerek tarihin en düşük seviyesine getirdi. Mevduat faizlerindeki -0,10 puanı -0,20 baz puana çıkararak mevduata negatif faiz uygulamasında bir adım daha ileri gitti ve parasal genişleme adımlarını attı. Tahvil alımına bu ay başlanacağını ilan etti. Bu haberler sonrası Euro/dolar karşısında son 13 ayın en dip seviyelerini test ettik. Euro’daki düşüşün hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz. Euro/dolar paritesi için bir hafta önce 03.09.2014 tarihindeki yazımda ilk önce 1,28 seviyeleri ve daha sonra 1,23-1,25 seviyelerine kadar düşüş beklediğimi yazmıştım. Bugün Euro/dolar paritesi 1,2870’dir, ben Euro/dolar’daki düşüşün 1,18 seviyelerine kadar devam edeceğini bekliyorum. Yani Euro kan kaybetmeye devam edecek.

     Bu atılan adımlar neticesinde Euro bölgesinde ki ekonomiler düzelme yaşar mı? Bence bu o kadar da çok kolay değildir. Avrupa’da sorunlar hala düzelmiş, kalıcı iyileşme sağlanabilmiş değil. Portekiz’de, Yunanistan’da, İspanya’da, İtalya’da, Fransa ve Hollanda’da yaşanan gelişmeler sanayi üretimindeki düşüşler konut rakamları hala düzelmiş değil. Hatta Avrupa ekonomisinin lokomotifi denilen Almanya’nın son gelen verileri beklenilenden çok uzak kalması Almanya’nın da Avrupa’daki olumsuz gidişata ayak uydurdu yorumları yapılmasına sebep oldu. Bu durum gösteriyor ki önümüzdeki dönemde de biz Avrupa’yı konuşmaya devam edeceğiz. Çünkü Avrupa’nın durumu gerçekten çok kötüdür.

     Yine bizi etkiyecek gelişmelerin başında ABD’den yani FED’den gelecek faiz adımları, FED faizleri artırmaya 2014 yılının son çeyreğinde veya 2015 yılının ilk çeyreğinde başlaması bekleniliyor. Faiz artırımı demek Euro/dolar paritesinin çok sert bir şekilde düşmesi demektir. Dolar/TL paritesinin de 2,200 seviyelerini test etmesi demek olacaktır. Yani doların tüm dünya paraları karşısında değer kazandığı gibi TL karşısında değer kazanması beklenilmelidir.

Bir diğer gelişme

     Etrafımızdaki ateş çemberinde hiçbir değişiklik yok. Irak’ta İŞID, Suriye’de merkezi hükümetle özgür Suriye ordusu arasındaki çatışmalar ve İŞID’in elindeki 49 vatandaşımız, bu gelişmeler piyasalarda endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Borsalarda gün içerisinde yaşanan yükselişler gelen olumsuz haberler neticesinde aldıklarını fazlasıyla geri verebiliyor. Borsa İstanbul son 1 aydır 77,000 ile 82,500 seviyeleri arasında gidip gelmektedir. Pozitif gelen haberler 82,000-85,000 seviyelerini test etmemize sebep olur. Fakat yukarıda söylediğim birçok olumsuz gelişmeler yaşanmaya devam edecek olursa yine 77,000 seviyeleri test edilecektir.

    Borsa İstanbul (BİST)’da kalıcı bir yükseliş sağlanabilmesi ancak yukarıda dile getirdiğimiz olumsuzların ortadan kalkması, güvenin tekrar geri gelmesine bağlıdır.

     Altın beklediğimiz gibi düşüş yaşamaya devam ediyor. Altın’ın Ons fiyatı 1255 dolar seviyelerine kadar düştü. Daha önceleri 1900 seviyelerine kadar yükselmiş oradan düşüş başlamıştı. Altında düşüşün artık yavaş yavaş sonuna geldiğimizi düşünüyorum. ECB’nin yapmış olduğu parasal genişlemenin elbette ki Altın’a olumlu yönde katkısı olacaktır. Önümüzdeki dönem Altın için dikkatli olmakta fayda görüyorum. Altın’ın gram fiyatı 87,00TL seviyelerinde, bir önceki düşüşte 79,00 TL seviyelerine kadar düşmüştü. Bu seviyeler Altın için hem destek hem de kritik diyorum.

    Son gelen enflasyon rakamların yine beklenilenden yüksek çıkması TCMB’nin faiz indirimine ara vermesine sebep oldu.  TCMB önümüzdeki toplantıda faiz indirimine 0,25 baz puanla devam edeceğini düşünüyorum. Tabii ki politik ve siyasi gelişmeler ve etrafımızdaki yaşanan jeopolitik olaylar buna müsaade ederse.

    Dolar 2,185 TL seviyesinde hareket ediyor. Beklentimiz 2,200-2,240 aralığına kadar yükseliş yaşanmasıdır. Euro ise ECB’den gelen faiz indirimi ve parasal genişleme sonrası TL karşısında da değer kaybetti. Euro 2,2800 seviyelerinde, Euro için beklentilerimiz ise 2,800-2,850 aralığı yakın zaman için beklenen fiyat aralığı olacaktır.

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR