Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

E Tipi Cezaevinin Akıbeti Ne Olacak?

E Tipi Cezaevinin Akıbeti Ne Olacak?

Konya, gün geçtikçe gelişiyor. Önemli yatırımlarla büyüyor. 10 veya 20 yıl önceki şehri gözünüzün önüne bir getirin. Şimdi ile kıyas edilemez. Modernleşen, ağırlıklarından kurtulan bir görüntüde.

Elbette eksikler var. İyi niyet olduğu sürece beis yok.

Konya’nın son zamanlarda en ciddi şekilde gelişen bölgesi Karatay ilçesine bağlı; Akabe ve Fetih Mahalleleri olarak gösterilebilir.

Adliye Sarayı ile başlayan yapılaşma; KTO Karatay Üniversitesi, İş merkezleri, parklar, Konya Şehir Hastanesi, Temalı birçok lise ve diğer okullar… Karatay Kaymakamlığı’nın binası aynı alanda bitmek üzere.

Şehrin amirlerinin yaptığı son görüşmelerde de Konya Emniyet Müdürlüğü binasının, Şehir Hastanesi’nin hemen yanındaki boş alana yapılacağı bilgisini almıştık.

Bu bölge tamamen kamu aksı pozisyonuna gelecek. Kim bilir mevcut binaya bir talipli bulunursa belki ileride Karatay Belediye binası da bu alana taşınabilir.

Civardaki binlerce konutu da yabana atmıyoruz elbette.

Bu civarda eskiden kalan tek sıkıntılı yapı E Tipi Cezaevi olarak duruyor.

Şehrin siyasileri tarafından bu cezaevinin taşınmasıyla ilgili geçmişte girişimler olmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam 2 kez yeni cezaeviyle ilgili yer tahsisi yapıldı. Geçmiş dönemde ilgili belediye başkanlarının ve yöre halkının sıcak bakmaması nedeniyle projelendirme aşamasına geçilemediğini öğrenmiştim.

Halkın ciddi hizmetler alacağı yüz binlerce kişinin sürekli devir-daim yapacağı bir alanda o cezaevinin bulunması atıl ve eski bir vaziyette kalması bu şehre yakışmıyor.

Konya’nın tek hayvanat bahçesi o güzergâhta. İnsanların çocuklarıyla gidip eğlendiği mangal yaktığı parklar o alanda. Uluslararası müsabakaların yapıldığı Spor ve Kongre Merkezi aynı aks üzerinde.

Konya’nın en önemli değeri/markası Mevlâna Hazretlerinin Türbesi ve Mevlâna Kültür Merkezi de bu bölgeye çok yakın.

Aslında bunları yazarak hiç kimseyi ikna etmeye çalışmıyorum. Oluşturduğum okkalı gerekçeler yapıma ve taşınmaya hız verilmesi için.

Tüm bu bilgiler ışığında bu alanla ilgili ne zaman harekete geçileceğini öğrenmek için bazı yetkililerle irtibata geçtim.

AK Parti Konya’nın Adalet’ten sorumlu vekili Ahmet Sorgun bu alanla ilgili kafamdaki tüm soruları sağ olsun cevapladı.

Projenin yerinin ve şeklinin belli olup olmadığını ve sürecin nasıl işlediğini sordum. Sayın Sorgun;

Karatay ilçe sınırları içerisinde, Ereğli yolu istikametinde yer tahsisi yapıldığını, 1.400.000 metrekare içerisinde 300.000 metrekare civarında inşaat alanı oluşacağını söyledi. Projede:

•             L tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu,

•             Kapalı Kadın Ceza İnfaz Kurumu,

•             Açık Ceza İnfaz Kurumu,

•             Atölyeler,

•             Lojmanlar,

•             Ziyaretçi Bekleme Mahalli,

•             Jandarma Hizmet Binası,

•             Marangoz Atölyesi,

•             Demir Atölyesi,

•             Fırın gibi tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde detaylar düşünülmüş. Mahkûmları hayata kazandırma adına önemli çalışmalar yapılmış.

Peki, ne zaman olacak bu iş dediğimde şu cevabı aldım: ‘Projenin ihalesinin 2020 yılı bitmeden yapılması, 2021 yılı içerisinde de projenin yapımına başlanması planlanıyor inşallah’ dedi.

Bugün yeni bir cezaevinin yapımına başlansa en az 2-3 yıl inşaatı sürecek. Taşınma süresiyle birlikte en az 4 yıl E tipi cezaevi orada olmaya devam edecek. Yeni cezaevi yapılana kadar buradaki mahkûmların farklı cezaevlerine taşınarak alanın yıkılması düşünülür mü, diye sordum?

Sorgun, bunun pek mümkün görünmediğini mevcut cezaevi yenisinin yapımı tamamlanıncaya kadar aynı yerinde hizmetine devam edeceğini belirtti.

Taşınma bittikten sonra kalan mevcut geniş alan, Adliye Binası ile birleştirilerek Adalet Kampüsü haline getirilecekmiş.

Konya için tam olarak puzzle parçaları tamamlanıyor diyeceğimiz bir iş. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR