Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

EN FAYDALI İNSAN: ÖĞRETMEN

EN FAYDALI İNSAN: ÖĞRETMEN

 

Şehrimizde yürütülen Medeniyet Okulunun bu ay ki değeri Hz. Peygamberimizin bir hadisinden yola çıkarak “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” yani FAYDALILIK olarak benimsenmiş.

Reklam panolarında bu sözü okuduğumda “İnsanlara nasıl faydalı olunur? En faydalı insan kimdir?“ Diye kendi kendime sordum ve cevabını buldum: ÖĞRETMENLER.

İnanan insanların  yüce rehberi Kuran-ı Kerimin ilk ayetinin “OKU” emri olduğu, Hz Peygamberin  ilim öğrenmek ve öğretmek konusundaki pek çok hadislerinden bir olan  “Sizin En Hayırlınız Kuran-ı Öğrenen ve Öğretendir” hadisi göz önüne alındığında hemen öğretmenler aklıma geldi. Kuran hayatın kendisi olduğuna göre faydalı olmak için hayatı öğrenmek ve öğretmek çok önemlidir. Bu nedenledir ki öğretmenlik sorumluluğu olan kutsal ve önemli bir görevdir.

Öğretmenlik demek sadece Milli Eğitim Bakanlığı okullarında maaş karşılığı derse girip çıkmak demek değildir. Öğretmenlik demek öğretmek demektir. O halde her kim çevresindeki birine bir şeyler öğretiyorsa o da bir öğretmendir.

Anne evinde çocuğunun öğretmeni, imam camide cemaatinin öğretmeni, usta yanında çalışan işçilerinin öğretmeni, amir birlikte çalıştığı memurunun öğretmeni, lider olan birlikte yürüdüğü  kişilerin öğretmeni, komutan emrindeki askerlerin öğretmeni, Yükseköğretim kurumlarında ders veren öğretim elemanları çalıştığı kurumun öğretmeni; velhasıl her kademedeki okullarda, ya da kurum ve kuruluşlarda veya tek bir çatı altında çevresindeki bireylere ders veren, bir şeyler öğretmeye çalışan, kısacası eğiticilik görevi üstlenen herkes öğretmenlik yapmaktadır.

Yirmi yılı aşkın bir süredir ilimizde sürdürülebilir ve  yaşanabilir temiz bir çevre uğruna hem resmi hem de gönüllü olarak bir ibadet aşkıyla çalışmalar yapan biri olarak, en severek ve en isteyerek yaptığım işin “çevre eğitimi” olduğunu söyleyebilirim.

Her şeyin ekonomiye endekslendiği  günümüzde, ülkemizin yarınlarının gerçek sahipleri çocuklarımıza daha sağlıklı ve daha güzel bir gelecek bırakabilmek için canı gönülden çalışan, mesleğinin hakkını vererek hizmet eden öğretmenlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.

Öğrenmenin yaşı ve zamanı olmadığı gibi öğretmenin ve öğretmenliğinde sınırı yoktur. Bu nedenledir ki sadece 24 Kasımlarda değil yılın her günü öğretmenlerimize ve eğitmenlerimize gerekli değeri vermeli saygı ve sevgimizi göstermeliyiz.

Tekrar faydalılık konusuna dönelim. Bana göre insanların en hayırlısı sadece insanlara faydalı olan değil, çevresine faydalı olandır. Allah rızası için işini doğru yapandır. Yaratılan tüm canlılara ve doğal kaynaklara sahip çıkandır. Sorumluluğunun bilincinde çalışandır.

Çevremizde bulunan tüm canlıların yaşama hakkı vardır. İnsanın olduğu kadar hayvanların, bitkilerin kısacası yaratılan tüm canlıların sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşama bu hakkına saygı duyan ve yaşatmak için çaba harcayan; temiz hava, temiz su, verimli topraklar ve yeşil örtü için çaba harcayan; iyiyi güzeli, doğruyu öğreten herkes, faydalı insandır. Öğretmenlerimizin ve eğitici konumundaki bütün kişilerin bu konuda imkânı ve sorumluluğu fazladır.

Cumhuriyetimizin Başöğretmeni Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün söylediği gibi: Öğretmenler!
Yeni nesli, Cumhuriyet’in özverili öğretmen ve eğitmenleri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin yeteneğiniz ve özveriniz derecesiyle uygun olacaktır.

O nedenle gelecek nesillerin vatanına, milletine, devletine ve çevresine duyarlı bir birey olarak yetişmelerinde çaba gösteren bütün öğretmenlerin öğretmenler günü kutlu olsun. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR