Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Enflasyon, merkez ve siyaset

Enflasyon, merkez ve siyaset

Para piyasalarında hareketler en yüksek seviyeye çıktı. Haftalardır Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına faiz indir baskısı yapılıyordu. Hatta bu konuda Cumhurbaşkanımız sert sözlerle Merkezi uyarmıştı. Merkez Bankası bu sözlere kayıtsız kalmayacağını söyleyerek geçtiğimiz hafta bir panelde konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon bir puan ve üzeri düşerse acil olarak toplanacağız ve faiz indirimi yapacağız dedi. Bu açıklama sonrası para piyasaları toz duman oldu. Dolar/TL 2,400’ü aşarak 2,450 seviyesine kadar hareket etti. Geçen haftaki yazımda da Dolar/TL’nin 2,450’ye kadar yükselebileceğini yazmıştım. Euro/TL 2,750 seviyesinde hareket ediyor. Yazımı yazıyorum, sabah saat 09,00-10,00’da enflasyon rakamı açıklanacak onu bekliyorum. Piyasayı yakından ilgilendiren bir veri tüm Türkiye’nin beklediği gibi ben de bekliyorum. Evet, az önce enflasyon rakamları açıklandı. Beklentilerin aksine enflasyonda düşüş değil yükseliş yaşandı. Sanki faiz indirimi bir sonraki toplantıya kaymış gibi görülüyor. Fakat Merkez Bankası artan baskılara dayanamayıp faiz indirimi yaparsa piyasalardaki dalgalanmanın daha da artacağını söyleyebiliriz. Piyasa faiz indiriminin siyasi baskı sonucu alındığını düşünecektir. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon rakamları beklentilerden kötü geldi toplantıya gerek yok derse piyasalar biraz daha rahatlamış olur diye düşünüyorum. Son dakika haberi geldi TCMB ara toplantıya gerek olmadığını açıkladı. 24 Şubattaki olağan toplantıda enflasyon görünümünü detaylı şekilde ele alacağını açıkladı. Yani faizlerle ilgili alacağı kararı şimdilik ertelemiş oldu. Dolar/TL hemen etkisini gösterdi enflasyon verisi öncesinde 2,439 seviyelerinde hareket eden dolar/TL 2,400 seviyesine kadar düştü. Yine enflasyon verisinden önce 2,760 seviyelerinde hareket eden Euro/TL kurunda şu sıralar 2,730 seviyelerinde hareket ettiğini görüyoruz. Borsa İstanbul’da bu süreçte toparlanma çabası içerisinde TCMB’nin kararı sonrası geçtiğimiz haftaki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. 89,000 seviyesinde 24 Şubattaki Merkezden bir faiz indirimi gelirse Borsa İstanbul’a olumlu yansıyacaktır.

Avrupa’da ise işler iyice çıkmaza girdi. Çünkü Avrupa’nın şımarık çocuğu ile başı dertte. İşbaşına gelen yeni hükümet daha önce aldıkları kredilerin silinmesini talep ediyor. Başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ise buna şiddetle karşı geliyor ve Yunanistan Avrupa’yı birlikten çıkmakla tehdit ediyor. Avrupa Birliği yetkililerinden Euro grup başkanı ile Yunanlı yetkililer görüşüyorlar. Fakat henüz bir çözüm bulunamadı. Bu süreç de Euro bölgesine zarar vermeye devam ediyor.

ABD tarafında her şey iyi gitmeye devam ediyor. Gelen veriler hala iyi PMI verisi işsizlik ve inşaat sektörü ile ilgili veriler hala iyiye gidiyor. Bu da ABD’nin izlediği politikaların doğruluğunu gösteriyor. ABD tarafında faiz artırımlarının yaklaştığını gösteriyor. Benim beklentim faiz artırımlarının yılın ikinci yarısı ile birlikte başlayacağı şeklinde bekleyip göreceğiz.

Altın ile ilgili her gün yeni bir şeyler söylenip üretildi. Fakat altının yükseleceğini kimseler yazmadı, söylemedi. Tabii ki ben hariç altın için 82 seviyelerinden kademeli olarak altın alın, altında artık temkinli duruşun olması gerektiğini yazdım. Tüm analistlerin düşecek diye yorum yaptıkları yerde biz altın almanın zamanı demiştik. Rakam bile telaffuz etmiştik. Geldiğimiz nokta bizim haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu.  Altın şimdilerde gram fiyatı 100 TL seviyelerinde, ben altının buralarda biraz soluklanacağını ama daha sonra tekraren yükseleceğini bekliyorum.

Euro/Dolar paritesinde ise Euro’nun değer kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz. Euro/Dolar paritesi 1,13’lü seviyelerde benim gelecekteki beklentim Euro/dolar paritesi için 1,10 ile 1,15 arasında hareket edeceği yönündedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR