Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Enflasyonu ciddiye alın...

Enflasyonu ciddiye alın...

Enflasyonun hali, ekonominin tüm dengelerinin bozulmasının dışa vuran bir görüntüsüdür. Çekirdek enflasyon göstergelerinin genel enflasyonun üzerinde olması, enflasyonun nasıl köklü bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

Mayıs ayı enflasyon verileri, gerçekten alarm verici nitelikte.Yıllık enflasyon hızlı bir atakla yeniden tırmanışa geçti. Mevcut kur hareketleri ile çekirdek enflasyon göstergeleri ve üretici fiyatları enflasyonundaki gelişmelere bakarsak daha da yukarı gidecek gibi görünüyor.

Hem işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altını dışlayan B endeksinde, hem de enerji, gıda, alkollü ve alkolsüz içecekler ile tütün ürünleri ve altını dışlayan C endeksinde yıllık enflasyon tarihinin en yüksek düzeyine çıktı. Tüm çekirdek enflasyon göstergeleri, genel enflasyonun üzerinde.

Piyasa hareketlerine baktığınızda tüm tüketim mallarının özellikle dayanıklı tüketim mallarının satışlarında ve hareketlerinde azalma olduğunu görüyorsunuz. Bunlar sadece beyaz eşya değil, kahverengi eşyalarda da aynı durumda seyir gösteriyor.

Burada tek dikkat çeken durum otomobil piyasasında ki hareketlerde bir azalma olmadığı sıfır ve ikinci el piyasalarda da durumun hemen hemen birbirine denk bir seyir izlediğine tanık oluyoruz. Burada bankalar etken rol oynarken, hemen ekonominin en önemli kalemlerinden olan inşaat sektörüne baktığımızda da sektörde bir şişme olduğu, yeni satış yöntemlerinin devreye sokulduğu görülüyor.

Enflasyonda açıklanan mayıs ayı rakamları, enflasyonun başını kaldırdığını yıl sonuna kadar daha da kaldıracağını gösteriyor.

Geçen hafta Merkez Bankası’nın sadeleşme adına uyguladığı faiz artırımından sonra doların ateşi düşürülse de Amerika’nın gümrük vergilerini artırma kararı sonrasında yeniden yükselişe geçti. 80 doları gören petrol fiyatı ise 75 dolar seviyesinde seyrediyor. Bu da hem kurun hem petrol fiyatlarının enflasyon açısından olumsuz katkılarının sürme olasılığını artırıyor. Bu tablo, genel seçimin ardından, yaklaşık 9  ay sonra yerel seçimlerin yapılacak olması, yıl sonuna kadar enflasyonun başını kaldırmasını önleyecek bir sonuç beklentisi içine girmemize yol açacak, yeni önlemlerin yıl sonuna kadar alınamayacağını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR