Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

 Eti Alüminyum, İSO 500’de 37 sıra yükseldi

 Eti Alüminyum, İSO 500’de 37 sıra yükseldi

Türkiye sanayisinde gelenek haline gelen ve sıralaması her yıl merakla beklenen İSO 500 listesi geçtiğimiz günlerde açıklandı.

En büyük 500 firmanın belirlendiği listede Konya’dan önceki yıl 9 firma yer alırken 2017 yılında 5 firma yer aldı.

Konya Şeker San. Ve Tic. A.Ş, 2017 listesinde 43. sırada yer aldı. Eti Alüminyum A.Ş. ise başarı sıralamasını 2016 yılına göre yükseltti. 2016 yılında ilk 500 arasında 165. sırada yer alan Eti Alüminyum, 2017 yılında 37 firmayı arkasına alarak, 128. sıraya yükseldi. Eti Alüminyum üretim hacmini ve gelirini artırdı. Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. de ilk 500 firma arasında yer almayı başarırken, sıralaması bir önceki yıla oranla geriledi. 2016 yılı içinde 259. sırada yer alan Tümosan, 2017 yılında 299. sıraya kadar geriledi.

2005 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine katılan Eti Alüminyum aradan geçen 13 yılda 580 milyon doların üzerinde modernizasyon yatırımı yapması beraberinde başarıyı, başarı da listede hızla yükselmeyi sağladı.

Seydişehir Eti Alüminyum üretimi konusunda Türkiye’nin hatta bölgenin tek entegre tesisi konumunda.

Yeni yatırımlarla birlikte kimya, savunma, uçak ve otomotiv sanayiinde kullanılan yeni ürünler geliştirilerek dünya pazarlarının yolu açıldı ve 75 ülkeye ihracat yapar hale geldi.

37 SIRA YÜKSELDİ

Burada dikkat çeken önemli konu yatırımlar hem şirkete hem de kente geri dönüşüm sağlıyor.

Bunun sonucu olarak da Eti Alüminyum, Türkiye’nin en güçlü firmaları arasına girmeyi başarıyor.

Yıllardır Türkiye’nin en prestijli ekonomik listesi İSO 500’de her geçen yıl ilerleyerek devam eden Eti Alüminyum 2017 yılında da 37 sıra yükselerek dikkatleri üzerinde topladı. 

Önceki yıl Konya’dan 9 firmanın girdiği listede bu yıl 5 firmanın yer alması Konya adına üzücü iken Eti Alüminyum’ un 37 sıra birden yükselmesi tesellimiz oldu.

İHTİYACIN YÜZDE 9’İNİ KARŞILIYOR

Türkiye’nin yıllık direkt iç tüketim ihtiyacı 900 bin ton alüminyum olduğu göz ününe alınırsa Seydişehir Eti 60 bin ton olan kurulu kapasitesini yaptığı yenileme çalışmaları ile 82 bin tona çıkarmayı başardı.

Bu üretim artışı ile ülke ihtiyacının  % 9’u Seydişehir Eti Alüminyum Entegre Tesisleri’nden karşılanıyor.

75 ÜLKEYE İHRACAT

Seydişehir Eti Alüminyum Tesislerinde yılda 250 milyon dolarlık üretim yapılıyor. Böylece 250 milyon dolarlık ithalatın önü kesilerek gayri safi milli hasılaya önemli ölçüde katkı yapılıyor.

Diğer yandan, Eti Alüminyum, özelleştirildikten sonra yaptığı yatırımlarla ürün kalitesi ve ürün çeşitliliğini de artırdı, bunun sonucu olarak da kaliteli ürünleri aranır hale geldi ve bugün itibari ile 75 ülkeye ihracat yapar konuma geldi.

Böyle güzide bir tesisin Seydişehir’de bulunması ve üretimini her geçen yıl artırarak devam ettirmesini oldukça önemsiyorum.

Cengiz ailesine, Eti Alüminyum yönetici ve çalışanlarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Son iki yılda 108 firmayı geride bırakan Eti Alüminyum,  gelecek yıllar için büyümesine istikrarlı bir şekilde devam edeceğinin de işaretlerini vermiş oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR