Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Etrafımız Ateş Çemberi

Etrafımız Ateş Çemberi

TCMB faizleri indirdi, piyasaların beklentisi 0,50 baz puandı. Merkez sürpriz yapmadı 0,50 baz puan indirdi. Piyasalar bu faiz indirimini satın almıştı, beklenti karşılanmıştı. Onun için piyasalarda fazla bir hareket yaşanmadı. Gözler bir ay sonraki toplantıya çevrildi. TCMB üzerindeki “faizleri indir” baskısı da giderek artmaya başladı. Yine hükümet yapılan faiz indiriminin yetersizliğinden şikâyet etmeye devam ediyor. Önümüzdeki toplantıya kadar da bu baskının devam edeceğini düşünüyorum.

Yabancı yatırım bankalarının raporları yayınlanmaya başladı. Goldman Sachs TCMB’nin yılsonuna kadar faizlerde 1 puan daha indireceğini yazdı. JP Morgan ise TCMB’nın faizleri yılsonuna kadar 0,50 baz puan indirmesini beklediğini yazdı. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ve hükümet kanadı ise daha fazla indirim yapılmasını bekliyor. Gelecek ayki toplantıda ne kadar faiz indirimi gelecek veya gelmeyecek, biz de bekleyip göreceğiz.

Bu hafta piyasalara damga vuran gelişme jeopolitik yaşanan olaylardır. Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gelişmeler ve sivil yolcu uçağına yapılan saldırı sonucu 290 kişinin yaşamını yitirmesi deyim yerindeyse Malezya uçağı kim vurduya gitti. Kimse olayı sahiplenmiyor. Yine İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu saldırı tüm dünyanın gözünün önünde cereyan ederken sadece Türkiye’nin ve birkaç ülkenin tepki vermesi dünyanın bu olaya ne kadar ilgisiz kaldığının bir göstergesidir. Sivil kayıpların artması Filistin’e yapılan zulmün başta dünyanın jandarması olarak kabul edilen ABD’den İsrail’e destek gelmesi tüm İslam ülkelerinde ve Fransa’da protestolara sebep oldu. Bu olaylar başladığında piyasalar da ilk önce dolar/TL ve Euro/TL ‘de yukarı hareketler gördük. Dolar/TL 2,144, Euro/TL ise 2,910 seviyelerine kadar 40-50 lira arasında yükselişler yaşandı. Borsa İstanbul 82,000 seviyelerinden 79,000 seviyelerine geri geldi. Fakat bunların hepsi kısa süreli tepki yaptı ve fiyatlar tekrar dolar/TL de 2,120, Euro/TL ise 2,960 seviyelerine indi.

BİST’de ise yeni zirveler aranmaya başladı. 82,667 puan seviyesinden önceki gün güne başladı. Hatırlayacaksınız Borsa İstanbul için yeni zirveler 82,000 seviyesi olacak demiştim. 82,000 seviyesi ikinci denemeden sonra geçildi. Yeni hedef 85,000 seviyeleri eğer geçilecek olursa Borsa İstanbul için nihai hedefin 90,000 seviyeleri olacaktır. Başbakan yardımcısı Sayın Bülent Arınç 6-7 ay kadar önce yapmış olduğu açıklamalarda BİST’in 90,000 seviyelerine gitmesini bekliyorum demişti. Görünen o ki Borsa İstanbul adım adım 90,000 seviyelerine gidiyor. Fakat unutmamak gerekir ki büyük bir ateş çemberinin içindeyiz. Etrafımız adeta yanıyor. Bu kadar olumsuzluğun içerisinde Borsa İstanbul 90,000 seviyelerine çok da rahat gidemeyecektir. Bunu da bekleyip göreceğiz.

Altın fiyatları Malezya uçağının düşürülmesinden sonra ve İsrail’in Filistinli kardeşlerimizin üzerine bomba yağdırması ile birlikte Jeopolitik gelişmelerin artması sonucu1320Ons/Dolar seviyesine, 24 ayar altın gram fiyatı da 90 TL’nin üzerine çıkmıştı. Şimdi ise altının ons’u 1305 dolar, 24 ayar altının fiyatı ise 88,5 TL seviyelerine geri düştü.

Piyasalar olaylara beklenen tepkiyi vermiyor. Anlık tepkilerde uzun süreli kalamıyor. Daha önce de yazmış olduğum gibi piyasalar yatay hareket ediyor. Olaylara sadece anlık tepkiler daha sonra tekrar aynı seviyelerine geri geliyor.

Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Piyasalar çok iyimser ve yarış Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Ekmeleddin İhsanoğlu arasında geçiyor. Gayet medeni bir şekilde fazlaca bir hakaret içermeden devam ediyor. Kamuoyu araştırmalarında Başbakan önde gözüküyor. Piyasalarda bu gözle bakıyor olacak ki hiç tepki vermiyor. Sakin durum hem dolar/TL’de hem Euro/TL’de ve altın’da da devam ediyor.

Bayram haftasına girdiğimiz bu günlerde dışarıya endeksli hareketimiz devam ediyor. Dışarıdaki riskler bizi de etkilemeye devam edecektir. Temkinli duruşu sürdürmemiz gerekiyor. Dolar/TL 2,100 seviyeleri alım için fırsat yaratıyor. Uzmanların yabancı bankaların ortak görüşü de bu, dikkatli olmakta fayda var. Her baharın bir sonu vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR