Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci
Seçim çalışmaları nedeniyle tatile giren Senato'nun Bangsamoro Temel Yasası'nı kabul etmemiş olması, barış ortamının bozulacağı endişelerini artırıyor

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Senatosu'nun seçim çalışmaları nedeniyle tatile girmeden önce ülkenin güneyinde kalıcı barışı tesis edecek Bangsamoro Temel Yasası'nı kabul etmemesi barış ortamının bozulacağı endişelerine neden oluyor.

Hükümetle barış görüşmelerini yürüten Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) ayrıldığı Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi eski lideri ve Sulu eyaleti milletvekili Habib Tupay Loong örgütün tekrar silahlanma ihtimalinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Loong, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filipinler'in halka sadece ölüm ve yıkım getirecek ve Mindanao halkını bölecek bir savaş ortamının yeniden oluşmasını göze alamayacağını söyledi.

Aksi takdirde, Bangsamoro halkının kendilerini, dinlerini ve vatanlarını korumak için mücadele yolunu seçebileceğini, bu durumda onları durduramayacağını ifade eden Loong, Bangsamoro halkının adalet isteklerini sürdürmek için "savaş meydanına" dönmeyi seçmeyeceğini umduğunu belirtti.

Loong, kanun yapıcılığı görevini yerine getiremeyen milletvekillerinin, farklılıklarının orta yolunu bulamadığı için yasayı geçiremediklerini savundu.

Temsilciler Meclisinde pazartesi günü yaptığı konuşmaya değinen Loong, iç sömürgeleşme, adaletsizlik ve ayrımcılıktan kendilerini kurtarmak için bölge halkının 43 yıl önce savaşa girdiğini ancak sonrasında müzakereleri ve barış anlaşmasını içtenlikle kabul ettiğini ifade etti.

Hükümetin ezilen insanları bekleterek ve umut ettirerek onların sabrını tüketmemesi gerektiğine dikkat çeken Loong, "Hükümet ile MİKC arasında 17 yıldan uzun süren ağır müzakereler sonunda milletvekillerinin barışın senedi olan yasayı geçirememeleri beni üzdü" dedi.

Bangsamoro halkının anayasal bir sorunu olmadığını söyleyen Loong, siyasi problemin siyasi açıdan çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Haziran ayında görev süresi dolacak Devlet Başkanı Benigno Aquino, pazar günü ülkedeki barış sürecinin devam ettirilmesi için bir birim oluşturulması talimatını vermişti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle bugün yeniden tatile girdi. Yasa'nın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tablonun Yasa konusunda nasıl tavır takınacağı bilinmiyor. Bangsamoro Temel Yasası onaylansaydı, Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.