FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:
"(Fındık fiyatındaki düşüş) Piyasa, üretici sahipsiz kaldı. Mutlaka kanun yapıcılar, sektörün aktörleri, bir kısım argümanları ortaya koyuyor, ama bu piyasayı kontrol edici bir etki yaratmadı"- "Fiyatlarla oynanıyor gibi bir algı var, ben de bu algıya kat

GİRESUN (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Biz biliyoruz ki piyasa sahipsiz, üretici sahipsiz kaldı. Mutlaka kanun yapıcılar, sektörün aktörleri, bir kısım argümanları ortaya koyuyor ama bu piyasayı kontrol edici bir etki yaratmadı." dedi.

Bayraktar, FİSKOBİRLİK binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık fiyatının, şu an bulunduğu seviyede olmaması gerektiğini söyledi.

Lütfi Bayraktar, şöyle konuştu:

"Biz biliyoruz ki piyasa sahipsiz, üretici sahipsiz kaldı. Mutlaka kanun yapıcılar, sektörün bir kısım aktörleri, bir kısım argümanları ortaya koyuyor, ama bu piyasayı kontrol edici bir etki yaratmadı. Piyasada ana etken pozisyonunda olan bir grup kendince haklı olabilir, ama üretici bağlamında ve bizim baktığımız bağlamda pek haklı değil. Dolayısıyla fiyatlarla oynanıyor gibi bir algı var, ben de bu algıya katılıyorum. Bu, bugünkü şartlarda kabul edilir bir fiyat değil."

Üreticiden emanet konusunda FİSKOBİRLİK'i tercih etmelerini istediklerini, ancak bunun büyük oranda gerçekleşmediğini ifade eden Bayraktar, "Dolayısıyla bugün gelinen noktada maalesef emanetle kurulan düzenin hem üreticisi hem de mağduruyuz. Biz yine alımlarımıza devam edeceğiz, ediyoruz zaten. Yine bir miktar piyasanın üzerinde alımlarımıza devam edeceğiz ama bugün itibariyle ne derler atı alan köprüyü geçti." diye konuştu.

Gelinen noktada FİSKOBİRLİK gibi kurumların bu işe müdahale etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Bayraktar, doğrudan destek adı altında uygulanan modelin de fındık problemini çözecek bir sonuç doğurmayacağını öne sürdü.

Bayraktar, "(Eğer üretici emanetle ilgili tavrını değiştirmezse, devlet de müdahale etmezse oyun kurucu pozisyonunda olan ticari işletmeler bununla oynuyor) diyordum. Israrla 'sezon başı emanete vermeyin, para lazımsa FİSKOBİRLİK'ten bozdurun veya illa emanete verecekseniz FİSKOBİRLİK'e verin' demiştim ama maalesef üretici bu davranışı göstermedi ve korktuğum başıma geldi." dedi.

- "Müdahale alımı dışındaki yöntemler sorunu çözmez"

Bazı kesimlerin serbest piyasa koşullarını fırsata çevirerek fiyatı istedikleri gibi yönlendirdiklerini savunan Bayraktar, "Fındıkla ilgili alınabilecek tedbirler sezon başındaydı. Sezon başında gerekli tedbirleri almadık biz. Gerekli davranışları göstermedik. Bugün ne yapılabilir? Aslında müdahale alımı yöntemi dışındaki yöntemler, yaşanan sorunları kısa vadede çözmez." ifadesini kullandı.

Piyasada 14 lira seviyesine kadar çıkan fiyatın, 8 liraya kadar düşmesine neden olacak düzeyde rekolte olmadığını belirten Bayraktar, "Türkiye'nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındıkta, piyasa bu kadar başı boş bırakılmamalıydı. Hata burada herkeste. Birileri ticaretinin gereğini yaparak piyasayla oynuyor. Bu çok net görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, devletin elinin her zaman fındığın üzerinde olması gerektiğini savunduklarını belirterek, "Bugün serbest piyasada oluşan fiyat haklılığımızı ortaya koydu. Bu tablo aslında beklenmedik bir durum değil. Bu kadar serbest bırakılınca her türlü tablonun oluşması normaldir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.