Hasan Özdemir

Hasan Özdemir

Fotoğraf Objektifimizden Hayata Bakış

Fotoğraf Objektifimizden Hayata Bakış

İnsanlar genelde resim çekerken makinanın kalitesini sorarlar, sıkça karşılaştığımız soru şu makinanın markası ne? Tamam etkisi var ama asıl fotoğrafı akıl, göz, yürek birlikteliği çeker. Çoğunun göremediğini fotoğrafçılar görür ve sözlerin bittiği yerde resimler konuşur. Şimdi İsterseniz fotoğraf sanatı ile hayatın benzer yönlerini ele alalım.

*Fotoğrafların çoğu  büyütme yaparken bozulma yapar: İnsanların bazıları da olduğundan fazla değer verip büyütmek onun ahlaki değerlerden uzaklaşıp bozulmasına sebep olur.

*Fotoğraflarda poz verirken gülümsemek : Hayatada böyle bakılsa, belki içinde bir yoğun sıkıntı ve stresin olsa da yine de fotoğrafa verdiğin gülümsemeyi   insanlardan esirgemesek gerekir hele hele gülümsemenin bile sadaka olduğu bir din mensupları olarak.

*Manzara resimleri çekerken nasıl anlamalıyız: kainatta bakıldığı zaman bütün ağaçlar, bütün bitkiler, topraklar, deniz görevlerini tam olarak yapmakta olup görebilen gözlere çok güzel pozlar vermekte. Bizlerde üstlendiğimiz görevleri layıkıyla yapmalıyız aksi takdirde bütün bu kainat insanlardan şikayetçi olur.

*Fotoğraf çekerken zahmete girmek istemeyen açım dar dermiş: Hayatta da böyle değil mi oynayamayan gelin yerim dar dermiş. Mücadele etmek bu mücadeleyi her meslek için doğru, çalışarak, kanaat ederek sabırla devam edildi mi hayatta da çok ğeniş açılarla beraber başarı yakalanır.

* Sanat eseri fotoğraflar: Fotoğrafçılar genelde dünyanın, kainatın güzelliğine tanıklık eder, onun şahitliğini yaparlar, onun taklidini yapıp, o güzellikleri durdurup bize sunarlar. İnsanlarda yaşadıkları hayatta böyle olmalı  güzellikleri taşımalı, taklidini yapmalı, şahitliğini yapmalı güneş gibi güzellikleri göstermeli,yaşamalı.

*Fotoğrafta uzun pozlama: Gündoğumu, günbatımı gibi zamanlarda fotoğrafçılar sabırla uzun soluklu iyi poz elde etmek için beklerler. Yaşadığımız hayatın çoğunluğu da uzun pozlama gibi her yerde sabır gerektirir ki, sonu güzel olsun diye, belki de imtihan gereğidir ama sabredenlerde hayatta güzel resimler elde ederler.

*Geniş acı: Çekilen resime daha çok görüntü girer. Hayattada olaylara geniş acıdan bakmak, belki bir tecrübe ve olgunluk işi olup belirli taassup ve bencillikten kurtulup birçok konuları rahatlıkla çözüme kavuşturup insanlara güven vermiş olursun.

*Filtre kullanmak: Birtakım fotoğrafı kötü gösteren yansımaları alır. Hayatta da seni üzen, kıran doku uyuşmazlığı olanlardan uzak durmak gerekir mesajı var.

*Bozuk çıkan resimler: Bazı resimlerde bulanık ve bozuk çıkar bunun gibi ne olduğu belirsiz karışık görünümlü megapikseli ne kadarda büyük olsa da netlik ayarı olmayan çok insan var.

*Vesikalık resim: Vesikalık resimler genelde tek resimden çoğaltılarak yapılır.12 adet 24 adet gibi, yine teksin hayattan tek başına ayrılacaksın geriye kalıp hafızalarda kalacak  resmini güzel pozlarla tamamla iyi insan resmini çoğaltarak  geriye bir anı olarak bırak.

*Fotoğrafta kontrast: Fotoğrafta kontrast zıtlık demek resimlerde de hakim renkler içinde farklı bir renk resime değer katar, onun için hayatta da zıt görüşlere, farklı bakış açılarına saygı duymak dinlemek gerekir ve bu  farklılar hayata değer katar.

Bunlardan belki daha bir çok karşılaştırma ve benzetme  yapabiliriz. Önemli olan hayata güzel açıdan bakıp pikseli yüksel resimler çekip geriye güzel yansımalar bırakmamız gerekir, aksi durumda vizörümüz  tozlanmaya başlanıp pozlar bulanık çıkmaya başladımı ,diğer resimleri kim garanti ederki ? Böyle resimler kim çekmek isterki? Kaderimizde çekmek varsa en güzel resimleri çekmek dilegiyle

 

                         Sağlıcakla kalın

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR