Göl temizliğinde "bariyer" yöntemi sonuç verdi

Göl temizliğinde "bariyer" yöntemi sonuç verdi
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, gölü temizlemek ve ekolojik dengesini bozan bitkilerin gelişimini engellemek için ilk olarak 2014'te, Ankara Karagöl'de uygulamaya konulan "bentik bariyer" yönteminden olumlu sonuç alınıyor- Uygulamanın diğer göllerin temi

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN / FATMA KÜBRA MİNNET - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, gölü temizlemek ve ekolojik dengesini bozan bitkilerin gelişimini engellemek için ilk kez 2014'te, Ankara Karagöl'de uygulanmaya başlanan "bentik bariyer" yönteminden olumlu sonuç alındığı bildirildi.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Karagöl'de mineral dengenin bozulması nedeniyle bazı canlı türleri için elverişsiz ortam oluştuğu tespit edildi.

Göl temizliğinde kullanılan bazı sistemlerin zarar verici sonuçları olduğunun belirlenmesiyle, Bakanlık ilk kez 2014'ün ekim ayında Karagöl'de "bentik bariyer sistemi" uygulamasına başladı. Bu yöntemle Karagöl'ün şu ana kadar yüzde 10'u temizlendi.

Temizleme esnasında otların tohumlarının etrafa dağılmasına imkan vermeyen uygulamayla sudaki otların çıkışı da tamamen engellenebiliyor. Böylece, otlar arasında yaşayan canlılar da zarar görmemiş oluyor.

Uygulamanın tamamlanarak olumlu sonuç alınması durumunda bu yöntemi diğer göllerin temizliğinde de kullanmayı planlayan Bakanlık, şu ana kadar olumlu sonuç alınan Karagöl'ün, 3 yıl içinde eski haline getirilmesini hedefliyor.

- "Başarıyı getiren, bariyerlerin tam yerleşmesi"

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan proje sorumlusu Zeynep Yurtkuran Çeterez, bentik bariyerin yüzde 90-95 ışık geçirimini engelleyen ve kökten bitki gelişini durduran bir örgü yapısına sahip olduğunu aktardı.

Kullandıkları malzemenin bir çeşit polimer olduğunu belirten Çeterez, bariyerlerin suda batması ve düşük PH'da malzemenin bozulmaması gerektiğini söyledi.

Temizleme çalışmasına eski dönemden kalan ölü bitkileri temizleyerek başladıklarını anlatan Çeterez, su üstünde yüzen ölü bitkileri aldıktan sonra, bentik bariyeri tekne yardımıyla serdiklerini anlattı. Çeterez, "Burada ciddi bir mühendislik devreye giriyor. Çünkü başarıyı getiren, bariyerlerin tam yerleşmesi ve kaymaması" dedi.

Bu çalışma birkaç sene uygulandığında göldeki dengenin sağlandığını ve biyoçeşitliliğin arttığını ifade eden Çeterez, "Bu denge sağlandıktan sonra tek bir tür baskın hale gelemiyor. Başka türler de çıkma şansı yakalıyor. Böylelikle daha dengeli bir büyüme gerçekleşiyor" diye konuştu.

- "Karagöl'deki değişimi insanlar da fark ediyor"

Karagöl'e piknik yapmaya giden vatandaşların da değişikliği fark ettiğini söyleyen Çeterez, "Gözle görülür bir iyileşme olduğunu söylemeleri, düzelmeyi fark etmeleri, beni mutlu ediyor. Biz, ilk defa büyük çapta bu uygulamayı kullandık. Bentik bariyer, Karagöl'de 2 bin metrekarelik bir alanın temizlenmesi için uygulandı" ifadelerini kullandı.

Çeterez, bentik bariyer uygulamasının Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre yapılmaya başlandığını belirterek, "AB standartlarına göre bu uygulamayı öncelikle gölün yüzde 10'luk kısmında uyguluyoruz. Çünkü bir anda tamamında uyguladığımızda bu sefer de farklı reaksiyonlar gelişebiliyor" dedi.

Bu yöntemin sudaki bitkilere hiçbir şekilde zarar vermediğini ifade eden Çeterez, projenin Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) tarafından 2015 Özel Çevre Ödülü'ne layık görüldüğü de kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.