Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Gözler Sandıkta

Gözler Sandıkta

Hafta sonunu herkes merakla bekliyor. Referandum sonuçları piyasaları şekillendirecek. Yurt dışında ve yurt içinde yapılan anketlerde, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın söylemlerinde EVET oyları çok önde görülüyor. Piyasalar ise artık referandum bitse de ekonomiye bakılsa diye bekliyor.

Hükümet diğer yandan daha önceleri de yazdığım gibi ekonomiyi canlandırmak için inanılmaz destekler vermeye devam ediyor. Esnafın prim borçları ve vergi borçlarını yeniden yapılandırmaya devam ediyor.

Zor durumda kalan esnaflara, sanayicilere Kredi Garanti Fonundan devlet destekli kredi veriliyor. KOSGEB kredileri devam ediyor. Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimleri yapıldı ve ÖTV indirimlerinin süresinin uzatılması planlanıyor. Yeni bir çalışma otomotiv sektörüne gelmesi bekleniyor. Hurda teşviki ile otomotiv sektörünü de ayağa kaldırmak istiyor.

İnanın Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönem devlet vatandaşına bu kadar destek vermedi. Dışarıda ve içeride hainlerin bu kadar fazla olduğu bir dönemde ekonomiye böyle bir destek küçümsenmemelidir. Ekonomiyi ayağa kaldırmak için atılan adımların yanı sıra bir de terör sorunumuz var. Kahraman Mehmetçiğimiz içeride ve dışarıda hainlerin başını ezmeye devam ediyor. PKK’lı hainler artık kaçacak delik arıyor. Düne kadar devlete meydan okuyan vatan hainleri bugün inlerinden çıkamaz oldular. Suriye’de ise DEAŞ’a karşı en aktif ve etkili biçimde mücadele eden yine Türkiye Cumhuriyeti, yani biziz. Sözde dost görünen müttefik görünen bazı ülkelerinde nasıl terör örgülerine yardım ettiklerini izliyoruz. Bu kadar büyük mücadeleler ile ayakta durabiliyorsak bu büyük Türk milletinin şanından, asaletinden, büyüklüğünden ve güçlülüğündendir. Hani hepimizin bildiği ve dilimizden düşmeyen bir deyim var ya “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” işte bu günlerde bunları yaşayıp görüyoruz. Kafkaslarda yanımızda her daim duran bir Azerbaycan, gerisi yalan. Ülke olarak bu günlerde zor günlerden geçiyoruz. Fakat işte önemli gün bu gün devletin yanında olmalı devletimize sahip çıkmalıyız.

Diğer yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s Türkiye ekonomisinin büyümeyle ilgili beklentisini yukarı yönde değiştirdi. Bakan Zeybekçi, Türk Lirasının değeriyle ilgili olumlu gelişmelerin bu hafta yaşanması muhtemel dedi.

Hükümetin ve gelişmekte olan piyasalar analistlerinin referandumdan sonraki beklentileri Türk lirası için pozitif olduğunu görüyoruz. Referandum sonrası eğer ki sonuçlar EVET çıkarsa beklentiler dolar/TL için 3,500 Euro/TL için 3,700 seviyeleri olduğunu söyleyebilirim. Bunlar normal şartlarda beklediğimiz gelişmelerdir. Fakat jeopolitik gelişmeler örneğin ABD –Rusya arasında yaşanacak olumsuzluk bununla birlikte ABD-Kuzey Kore arasında yaşanabilecek gelişmeler ve bizim için Suriye’de Irak’ta beklemediğimiz gelişmeler olabilir. Bunlar döviz fiyatlarında değişkenlik yaratabilir. Buna da dikkat etmek gerekir Bizim beklentimiz dolar ve euroda referandumdan sonra bir düşüş olacak şeklindedir. Bu rakamları da yukarıda belirttim.Altın fiyatlarında 150 TL seviyelerini görüyoruz. Jeopolitik gelişmeler devam ettikçe altındaki yukarı hareketlerde devam edebilir. Nasıl ki daha önce 140 TL seviyelerindeyken beklentimizin 150-151 TL seviyeler olacak şeklindeyse şimdi bu hedeflerin tuttuğunu görüyoruz. Beklentimiz yukarı hareketlerin devamı şeklindedir. 24 ayar altının gramında yeni hedef 157-158 seviyeleridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR