Halil Özkan

Halil Özkan

HER GÖRDÜĞÜN MAİLİ KURUMSAL SANMA

HER GÖRDÜĞÜN MAİLİ KURUMSAL SANMA

  1. aleminde zaman zaman karşı karşıya kaldığımız noktalardan biriside sahte ve virüslü yazılımlardır.

Binlerce kişiye eş zamanlı mail gönderiliyor ve ardından ise mail sayesinde virüsün yayılmasına sebebiyet veriliyor. Bu sahte mesaj yöntemi esasen uzun zamandır aynı. Fakat bu yöntem sayesinde internet kullanıcılarının sistemine çok kısa sürede zararlı yazılım bulaşabiliyor.

Bugün değineceğimiz konu ise Türk Telekom tarafından gönderildiğini sandığımız sahte mesajdır. Bu mesaj ilk başta gayet kurumsal bir şekilde fatura borcu mesajı gibi geliyor karşımıza duruma ayıkmadan nedir bu borç derken maile tıklamamız ve virüsün tüm sistemimize buluşması çok fazla zaman almıyor.

Saniyeler arasında bir illet gibi kolumuzu kanadımızı sarmaya başlıyor. Tüm belgelerimizi, dosyalarımızı, fotoğraflarımızı vs… akla gelebilecek dijital ortamdaki tüm verilerimize bir şifreleme kodu koyuyor.

Kullanıcılara sanki Türk Telekom tarafından gönderilmiş gibi bir mail geliyor. Mesajda ise uçuk dikkat çekici bir rakam oluyor bu durumda mail sahibi panikliyor ve detaylı görebilmek için alt kısımda fatura görüntüleme sekmesine basıyor ve hemen sisteme yayılıyor virüs.

Dalga geçer gibi de verileriniz şifrelenmiştir şifre çözmek için yazılımı almanız gerekmektedir diyor.

foto-1-268.jpg

 

 

 

Türk Telekom tarafından gönderilen mailerde ttnetbilgilendirme.com.tr uzantılı mailler kullanılıyor. Ancak sahte maillerde ttnet.org tarzında gerçeğe benzer mail adreslerine yer veriliyor. Bu tarz mailler geldiği zaman, gönderenin mail adresine dikkat etmenizde fayda var.

Her gördüğün sakallıyı deden sanma…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR