Hindistan'da kast sistemi protestoları

Hindistan'da kast sistemi protestoları
Haryana eyaletinde, kamuda çalışma ve eğitim hakkı isteyen Jat topluluğunun düzenlediği protestolarda bir kişi hayatını kaybetti

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana eyaletinin Rohat kentinde polisin göstericilere ateş açması sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Polis, Jat topluluğundan binlerce kişinin kamuda çalışma ve eğitim hakkı kotalarının artırılması için düzenledikleri protesto sırasında açılan ateş sonucu bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Polis ile protestocular arasında çıkan çatışmada 20 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Emniyet yetkilileri, eylemcilerin yolları kapattığını ve kentte internet bağlantısının kesildiğini kaydetti.

Haryana Eyalet Başbakanı Manohar Lal Khattar ise yaptığı basın açıklamasında, eyalette barış ve uyumun korunması konusunda çağrıda bulundu. Khattar, Jat topluluğunun kontenjanın artırılması talebini değerlendireceklerini dile getirdi.

Hindistan ayrımcılıkla mücadele kapsamında uyguladığı bir sistemle düşük kasttakiler için belirli bir kotayla kamuda çalışma ve eğitim hakkı veriyor.

Ülkenin batısındaki Gujarat eyaletinde, geçen yıl ağustos ayında Patel topluluğu kast sisteminden ötürü okullarda ve devlet dairelerinde uygulanan kontenjanın kaldırılması için protesto düzenlemişti. Protestolarda biri polis 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.