İftara coğrafi işaret tescilli lezzet: Konya Bütümet

ASIRLIK LEZZET: KONYA BÜTÜMET
Konya'nın tescilli lezzetlerinden biri olan Bütümet, özellikle Ramazan ayında sofralara hem geleneksel hem de doyurucu bir alternatif sunuyor. Özel olarak hazırlanan koyun eti, sütle dinlendirildikten sonra kızartılarak servis ediliyor. Hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla öne çıkan bu yemek, geçmişten günümüze Konya sofralarında yerini koruyor.
İŞTE KONYA BÜTÜMET’İN TARİFİ
Malzemeler:
- 1 adet koyun ön kol, arka but veya kaburga
- 2 litre su
- 15 gram tuz
- 1 litre süt
- 200 gram tereyağı, sadeyağ veya eritilmiş kuyruk yağı
Hazırlanışı:
Öncelikle koyun eti yıkanarak temizlenir ve geniş bir tencerede orta ateşte pişmeye bırakılır. Kaynama esnasında oluşan kef, süzgeç yardımıyla sık sık alınır. İyice yumuşayan et, tencereden çıkarılarak süzülür ve bir kaba alınır. Üzerine süt gezdirilerek yaklaşık 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra bir tavada yağ kızdırılır ve sütten çıkarılan et, altlı üstlü iyice kızartılır. Konya Bütümet, isteğe göre pilav, kızarmış patates veya kızarmış patlıcan ile birlikte servis edilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.