İftara coğrafi işaret tescilli lezzet: Konya Cimcik
Coğrafi işaret tescili alarak kendini daha da özel kılan bu lezzet, hem ana yemek olarak hem de misafir sofralarında vazgeçilmez bir seçenek. İşte, Konya'nın mutfak kültürünü yansıtan Cimcik tarifinin detayları:
Malzemeler:
Hamur için:
- 1 kg buğday unu
- 400 ml su
- 6 gr tuz
- 2 adet yumurta
Kıymalı sosu için:
- 100 gr dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 40 gr tereyağı
- 6 gr tuz
- 6 gr kırmızı pul biber
- 6 gr karabiber
Yoğurtlu sosu için:
- 200 gr yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 200-400 ml su
Hazırlanışı:
Hamurun Hazırlanışı: Un, yumurta, tuz ve su ile yoğrulup, yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılır.
Kıymalı Sos: Tereyağı ile ince doğranmış soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. Ardından kıyma eklenip kavrulur. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Hamurun Şekillendirilmesi: Hamur oklava ile ince şekilde açılır ve küçük kareler halinde kesilir. Kare hamurların iki ucu birleştirilerek şekil verilir.
Pişirme: Tencerede su ve tuz kaynatılır. Hazırlanan hamurlar suya eklenip, pişene kadar kaynatılır.
Yoğurtlu Sos: Sarımsaklar tuz ile dövülüp, yoğurt ve su eklenerek karıştırılır. Yoğurtlu sos hazırlanır.
Servis: Pişen Cimciklerin üzerine önce yoğurtlu sos, ardından kıymalı sos eklenip sıcak servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.