İftara coğrafi işaret tescilli lezzet: Konya Etli Yaprak Sarması
Yayınlanma:

Konya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan Etli Yaprak Sarması, özenle hazırlanmış iç harcı ve nefis et suyu ile iftar sofralarına lezzet katıyor.
Konya'nın yöresel mutfağında önemli bir yere sahip olan Etli Yaprak Sarması, hem zengin iç harcıyla hem de geleneksel pişirme yöntemiyle damakları şenlendiriyor.
Malzemeler:
- 500 gr taze ya da salamura asma yaprağı
- 1,5 çay bardağı ince bulgur (düğü)
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 kg yağlı kıyma (dana döş veya koyun ile karışık)
- 2 adet domates (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı et suyu (400 ml)
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
İç malzemesinin hazırlanması:
- Kıyma, çok ince doğranmış soğan, ince bulgur (düğü), pirinç, tuz, karabiber, 1/2 çay bardağı su ve ince doğranmış domates iyice yoğrulur.
Yaprakların hazırlanması:
- Taze asma yaprakları, bir tencerede kaynayan 2 litre suda, yaprakların renkleri hafifçe değişene kadar yaklaşık 3 dakika kaynatılır ve süzgeçle süzülür.
- Salamura yaprak kullanılacaksa, bir gece önceden soğuk suya konulup, suyu 4-5 kez değiştirilerek tuzu çıkarılır.
- Yaprakların sapları kesilir, iç harç konur ve yapraklar, serçe parmağının baş boğumu büyüklüğünde sarılır.
Pişirilmesi ve servisi:
- Çelik veya döküm tencerenin dibine, yemeğin dibinin tutmaması için bir sıra boş yaprak serilir.
- Üzerine sarmalar sıra sıra dizilir. Et suyu ve limon suyu ilave edilir, tereyağı ufak parçalar halinde serpiştirilir.
- Sarmaların açılmaması için üzerine bir tabak konur ve tencerenin kapağı kapatılır.
- Kaynayıncaya kadar yüksek, sonra çok kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir.
- Kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar tencerede demlendirilir.
Konya Etli Yaprak Sarması, sıcak olarak servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.