İftara coğrafi işaret tescilli lezzet: Konya Ovmaç Çorbası

Yüzyıllardır Konya sofralarında yer alan Ovmaç Çorbası, özel hazırlanmış hamur parçaları ve yeşil mercimeğin uyumuyla iftarda sıcak bir başlangıç sunuyor. Et suyunun zengin aromasıyla birleşen bu yöresel çorba, özellikle Ramazan ayında doyurucu ve şifalı bir seçenek olarak öne çıkıyor.
MALZEMELER
Ovmaç hamuru için bileşenler:
150 gr buğday unu
1 adet yumurta
12 gr tuz
Çorba için bileşenler:
200 gr yeşil mercimek
1 lt et suyu
30 gr tereyağı
12 gr tuz
5 gr kuru nane
HAZIRLANIŞI:
Ovmaç hamurunun yapılışı: Un tepsiye yayılır ve içine yumurta kırılarak karıştırılır. Bir elle su serpilip diğer elin avuç içi ile karışım ovularak şehriye taneleri gibi taneler yapılır ve elekten geçirilir. Eleğin üzerinde kalan iri taneler yağda kızartılıp pişmiş çorbanın üzerine koyulmak için ayrılır. Elekten geçen küçük taneler ise çorbanın içerisinde kullanılır. Hazırlanan ovmaçlar, tepsiye serilip bir saat üstü açık bir şekilde kurutulur.
Çorbanın yapılışı: Mercimekler 1 gün önceden ıslatılır. Haşlanan ve suyu süzülen mercimekler et suyuna ilave edilir. Kaynamaya başlayınca ovmaçlar, azar azar ve topaklanmaması için de sürekli yavaşça karıştırılarak eklenir. Nane ve tuz konur. Çorba koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır. Tereyağı, kırmızı pul biber ve önceden kızartılmış ovmaçlar çorbanın üzerine dökülür. Konya Ovmaç Çorbasının servisi, sıcak olarak yapılır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.