İftara coğrafi işaret tescilli lezzet: Konya Patlıcan Bayıldan
Konya'ya özgü bir lezzet olan Patlıcan Bayıldan, kuzu eti ve kızartılmış patlıcanların eşsiz birleşimiyle iftar sofralarına zarif bir tat sunuyor. Etin lezzetini patlıcan ve domatesin tatlılığıyla buluşturan bu geleneksel yemek, hafif bir pişirme ile sofralara zenginlik katıyor.
MALZEMELER
250 gr kuşbaşı koyun eti
1 l su
1 adet soğan
270 gr tereyağı
25 gr tuz
1 kg patlıcan
8 gr salça
6 adet kıl biber
2 adet domates
HAZIRLANMASI
Etler tencereye alınarak 20 - 30 dakika harlı ateşte haşlanır. Haşlanan etler kevgir yardımıyla başka bir kaba alınır. Ardından bir tavada 20 g tereyağı ve soğan kavrulur. Soğan pembeleşince salça ilave edilir. Salçanın kokusu çıkana kadar karıştırıldıktan sonra etler ilave edilir. Etler yumuşayana kadar pişirilip 5 dakika daha ocakta tutulur. Patlıcanlar yuvarlak şekilde kesilir ve 250 g tereyağında kızartılarak fazla yağı süzgeç ile süzülür. Etler bir tepsinin ortasına konularak kenarlarına patlıcanlar dizilir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra patlıcanların üzerine doğranır. Haşlanan etlerin ayrılan suyundan 2 bardak alınarak malzemelerin üzerine gezdirilir. Tuz atıldıktan sonra tepsinin kapağı kapatılarak hafif ateşte 15 - 20 dakika pişirilir. Ardından kıl biberler söğrülerek yemeğin üzerine ilave edildikten sonra tepsi ile servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.