Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Ilımlı Hava Devam Ediyor

Ilımlı Hava Devam Ediyor

Bu hafta piyasaları TCMB şekillendirecek. 17 Temmuz Perşembe günü yarın TCMB para piyasaları kurulunun faizlerle ilgili kararları açıklanacak. Piyasa beklentisi TCMB’nin faizlerde 0,50 baz puan indirime gideceği şeklindedir. Benim beklentim yine bir önceki toplantıda olduğu gibi 0,75 veya 1 puan olma ihtimali daha yüksek gözükmekte, hep birlikte yarını sabırsızlıkla bekleyeceğiz.

     Piyasalardaki iyimser hava devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar da piyasaların yatay hareket etmesini bekliyorum. Hatırlayacaksınız bir önceki yazımda ve öncesinde de piyasaların yatay bir hareketle sakin geçmesini beklediğimi belirtmiştim. Ve yine döviz ve borsadaki tahminlerimizin de bire bir tuttuğunu görüyoruz. Dolar/TL paritesinde 2,100-2,150 aralığında hareket edeceğini, Euro/TL’de ise 2,880-2,920 aralığını belirtmiştik. Döviz bu seviyelerin içinde kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Dışarıda olumsuz bir gelişme yaşanmaz ise bu fiyat aralığında bu günlerde kalıcı olacağız. 

   BİST(Borsa İstanbul)’da 79,000 seviyesinin üzerinde kalıcılık aradığını belirtmiştik. Önceki gün BİST 80,000 seviyesinin üstüne adım attı. İlk hedef yine daha önce yazdığım gibi 82,000 seviyeleri olacaktır.

     Değerli dostlar piyasalarda çok büyük bir iyimserlik hâkim ve yabancı girişi yani sıcak para girişi devam ediyor. Önceki gün Borsa İstanbul yine yabancı girişi ile bankalar öncülüğünde yükselmeye devam etti. Bu iyimser havanın tabii ki bozulmasını istemeyiz. Olumlu gidişat hepimizin menfaati ama arkamıza baktığımızda risklerin de olduğunu görüyoruz.

    İç piyasalarda daralma son günlerde kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikası bununla birlikte ihracata dayalı büyüme, piyasalarda kendini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi bir toplantıda iç piyasalardaki daralmanın can sıkmaya başladığını ve acilen yeni önlemeler alınması gerektiğini, yeni adımlar atılacağını söyledi.

    Ben birçok yazımda içerideki daralmanın sanayiciyi, küçük esnafı zor durumda bırakacağını, bir an önce de önlem alınması gerektiğini yazmıştım. Yeni adımların atılmasında geç bile kalındı. Eğer topyekun iyi bir büyüme gerçekleştirilmek isteniyorsa içeriyi de hareketlendirmek gerekiyor.

    Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ekonomi Bakanız Sayın Nihat Zeybekçi’nin ısrarla söylediği gibi faizlerde indirim biraz daha yüksek olması lazım. Sıcak para faize akmaya devam ediyor. Faizler yüksek kaldıkça da gelmeye devam edecek.

     TCMB Dolar/TL 2,395 seviyesine çıktığında nasıl bir gecede % 4,5 faiz artırdıysa ki o günkü şartlarda kesinlikle böyle olması gerekiyordu. TCMB’nin bu kararı çok yerinde ve doğruydu, şimdi de faizlerde 1 puanlık indirimler gelmeli diyorum. Hem iç piyasaları canlandırdığını hem de sadece faize gelen ve yine bir gecede kaçabilecek sıcak parayı önlemiş olursunuz. Hiçbir faydası olmayan sıcak para yatırıma dönüşmediği müddetçe gelmesi fayda değil zarar verecektir. Buradan yola çıkarak faizlerde ölçülü ama daha yüksek faiz indirimleri gelmeli.

    Değerli dostlar yukarıda risklerden bahsetmiştim. Dışarıda havalar iyiden iyiye ısındı. İsrail-Filistin, Rusya –Ukrayna, Mısır, Suriye ve Irak bizim için risk unsuru olmaya devam ediyor. Başta petrol fiyatlarındaki yükseliş cari açığımızı baltalıyor. Bununla birlikte ihracatımız sekteye uğruyor. Önümüzdeki dönem piyasaların daha çok ısınacağını düşünüyorum. Hem içeride hem dışarıda gelişmeler olacaktır. Dikkatli takip etmekte fayda var.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR