Ali Dutal

Ali Dutal

İMAM-I  MUHAMMED BUHARİ (ra)

İMAM-I  MUHAMMED BUHARİ (ra)

Bu yazımı biraz buruk biraz kırgın biraz da kızgın; ama büyük bir saygı ve sevgiyle İmam-ı Muhammed Buhari Hazretlerine ayırdım.

-Diyeceksiniz ki neden buruk, kırgın ve kızgın?

İslam tarihinde İmam-ı Azam Ebu Hanife(ks), İmam-ı Buhari(ks), İmam-ı Gazeli(ks), İmam-ı Rabbani(ks), Abdulkadir Geylani(ks) Hazretleri gibi yıldız isimlere yönelik karalama, iftira kampanyaları ile karşı karşıyayız. Bunlardan biri de İmam-ı Muhammed Buhari Hazretleridir.

İslam düşmanları, Müslümanların gönlünde büyük saygı ve sevgiye sahip o büyük zatları itibarsızlaştırmak için her devirde uğraşmış, ağır iftiralara tabi tutmuşlardır.

Bu şer odaklarının amacı; Allah(cc)’ın veli kulları ile Müslümanların bağını kopararak İslam’ın temel prensiplerinden uzaklaşmaktır.

Üzülerek ifade etmek isterim ki; bugün eskisinden daha etkili olarak Müslümanları etkilemiş durumdalar. Hadis-i Şeriflerin dolayısıyla Efendimiz(sav)’in etkisini zayıflatmak isteyen şer odakları İmam-ı Buhari Hazretlerini itibarsızlaştırarak bu amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

İmam-ı Buhari Hazretleri ile ilgili ehli sünnet kaynaklardan elde ettiğim bilgileri siz dostlarımla paylaşmak istiyorum. Ümmeti olma şerefiyle şereflendiğimiz Efendimiz(sav)’e yönelik her türlü itibarsızlaştırmaya karşı tüm Müslümanlar gerekli hassasiyeti göstererek mücadele etmek zorundadır.

-Huzuru mahşerde Efendimiz(sav)’in yüzüne nasıl bakacağız, biraz düşünün!

Hadis-i Şeriflere karşı yapılan saldırılara karşı durabilmek için İmam-ı Buhari Hazretlerini iyi tanımamız gerekiyor.

-İmam-ı Muhammed Buhari Hazretleri kimdir?     

İmam-ı Buhari Hazretleri takvası, ilmi, dirayeti, duruşu, hadislere hâkimiyeti ve dini anlamadaki kabiliyeti ile İslam ümmeti içinde özel yer edinmiştir. 62 yaşında vefat ettiğinde asırlar sonrasına sarkacak muhteşem bir eser bırakmıştır. Okuduğu bir kitabı kapattığınızda, kitabın tümünü ezbere tekrar edecek kadar müthiş bir hafızaya sahipti. Müslümanlar için Kuran-ı Kerim'den sonra en muteber kitap, Sahih-i Buhari'dir.

İmam-ı Muhammed Buhari Hazretleri, hadis âlimlerinin reisidir. 300 bin hadis ezberlemiştir. (Benim söylemediğimi hadis olarak bildiren, Cehennemde çok acı azap görecektir) hadis-i şerifinin dehşetinden çok korktuğu için, 600 bin hadis arasından sadece 7275’ini seçerek Sahih-i Buhari isimli kitabına almıştır.

Her hadisi yazacağı zaman, gusül abdesti alıp, iki rekât namaz kılar, istihare ederdi. Kitabını 16 yılda, kılı kırk yararak dikkatle yazmıştır. Böyle büyük bir hadis âliminin kitabında uydurma hadis olduğunu söyleyen kişi, cahil değilse, mutlaka art niyetlidir. Çünkü kitap bütün İslam âlimleri tarafından tasdik edilmiş olan ve (Kütüb-i sitte) denilen doğru altı hadis kitabından biridir. Bu kitaplardaki hadis-i şeriflerin sahih oldukları, icma ile bildirildi. (Mevahib-i ledünniyye)

Bu altı doğru hadis kitabının en kıymetlisi ise Buhari ile Müslim’dir. Buhari ve Müslim’e dil uzatan, bütün Ehli sünnet âlimlerine de dil uzatmış olur. İstisnasız bütün Ehli sünnet âlimleri bu iki kitaba da sahih demişler ve bu hususta icma hasıl olmuştur. Bir tek âlim, bu kitaba yanlış dememiştir. Bütün âlimlerin sahih dedikleri bu kıymetli kitaba, birkaç mezhepsizin dil uzatması, kendilerinin bozuk olduğunu gösterir.

Hadisler bizim olmazsa olmazımızdır.  Hiç şüphe yok ki hadisler Yüce Allah'ın bu ümmete verdiği en büyük nimetlerden birisidir.

Peygamberimiz(sav)’in hayatına dair her ayrıntı sahabe tarafından kelime kelime ezberlenmiş ve sonraki nesillere aktarılmıştır. Hadis-i Şerifler yazılmamış olsaydı bile bugün her birimizin hafızasında Peygamberimiz(sav)’e ait bu sözler, eylemler ve hareketler dipdiri halde yer alacaktı. Çünkü Peygamberimize ait her ayrıntı, o kadar konuşulmuş o kadar anlatılmış ki inkârı mümkün olmayan bir bilgi ve kültür haline gelmiştir. Biz buna yaşayan sünnet olarak nitelendiririz.

Hz. Peygamber(sav)'e ait hiçbir söz tarihin hafızasına terk edilmemiştir. Sonra hadis rivayet eden ravilerin de durumu göz önde tutulup yüzbinlerce rivayetten birkaç bin rivayet ayıklanıp önümüze getirmiştir. Hadisler bizim hayatımızın pusulası olmuştur.

Büyük hadisçiler İmam Buhari'yi anlatıyor

İMAM MÜSLİM: "Sana kin besleyen ancak hasedinden besler. Dünyada senin bir benzerin olmadığına şehadet ederim. Sen alnından öpülecek bir büyüğümüzsün."
İMAM DARİMİ: "Buhari benden daha derin görüşlüdür. Çünkü onun işi gücü hadistir. Bense hastayım. Başka işlerim de var. O, Allah(cc)'tan (gelen kabiliyetle) Kur’an-ı Kerimde emir ve yasakları iyi anlamıştır. Allah(cc)'ın Peygamberi(sav)’nin dilinden emreder, yasakladıklarını da çok iyi bilir. Buhari ne diyorsa doğrudur.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR