Halil Özkan

Halil Özkan

İNSANLAR OLARAK ALIP VEREMEDİĞİMİZ NE?

İNSANLAR OLARAK ALIP VEREMEDİĞİMİZ NE?

Hayvanlar herkesin hayatında yer alır. Bazılarımız benim gibi evinde besler bazılarımız ise sokaklarda karşılaşırlar. Evinde hobi olarak besleyenlerin eminim ki çoğu beslediği hayvana göz bebeği gibi bakıyorlardır. Akvaryum balıklarını çok severim; bakımını yemini, temizliğini eksik etmem.Tabi bakıyorsan, sahiplenmişsen sorumluluklarına katlanacaksın. Elimden geleni yapmaya çalışırım.

Bir de sokakta karşılaştıklarımız var. Sokakta karşılaştıklarımızın birçoğunun yardıma ihtiyaçları olduklarını görüyoruz. Yemeğe ihtiyacı olanlar, suya ihtiyacı olanlar ve barınmaya ihtiyacı olanlar. Bence en önemlisi barınmaya ihtiyacı olanlar. Nasıl insanların barınmaya hakları varsa hayvanların da hakkı var. Soğuk havalarda bazı duyarlı insanlar altlarına karton koyar ve üstlerine battaniye örterler. Biz insanlar onların yaşamak zorunda olduğu ortamı kirletiyoruz. Son zamanlarda televizyonda, gazetelerde görüyoruz hayvanlara eziyet eden işkence eden insanların haberlerini; torbanın içine koyup ağzını sıkı sıkı bağlayarak yol kenarına atanlar, patilerini kuyruklarını kesenler, köpeğini aracın arkasına bağlayarak çekenler falan memleketimde boy boy bu tarz iğrenç olayları sık sık duyuyoruz. Maalesef kesilen cezalar bir canın kıymetinden daha değersiz.

Türkiye’de hayvanların haklarını korumaya yönelik 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu bulunuyor. Kanuna göre öldürme ve işkence gibi suçlar da idari para cezasıyla cezalandırılıyor.

CEZALAR İSE;

- Hayvana tecavüze 1 yıla kadar hapis cezası

- Hayvanları döven, işkence eden ve öldürenlere 2 yıla kadar hapis cezası

- Tehlikeli ırk olarak belirtilen köpekleri bulunduran, üreten ve ülkeye sokanlara 2 yıl hapis cezası

- Kanundaki diğer maddelere uymayanlara 300 ile 1000 TL arası para cezası

PEKİ BU CAYDIRICI MI?

İki yıl tutuklama cezası demek bu yaptırımın para cezasına çevrilmesi, yani suçu işleyen basar parayı yeni suçlar işlemek üzere toplum içinde rahat bir şekilde gezmeye devam etmesi demek değil midir? Hayvanların haklarını korumak için birkaç kurum var.

Bize düşense hayvanları ihtiyaç halinde görürsek bu kurumları aramak.

Günümüzdeki en güzel örnek yani biz insanlar duyarlı olursak ve hayvanların haklarına saygı duyarsak hayvanlar için güzel bir hayat o zaman başlar. Nasıl biz bu dünyada yaşama hakkına sahip isek hayvanlar da sahip. Demek istediğim hayvanların hakkının yenilmemesi gerektiği. Bunun için elimizden geleni yapmamız ve hayvanlara yardım etmemiz gerekir. Yani bu dünya hepimizin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR