Irak Başbakanı İbadi'den "homojen kabine" açıklaması

Irak Başbakanı İbadi'den "homojen kabine" açıklaması
Irak Başbakanı İbadi: - "Kabine revizyonu, hiçbir kimse ve siyasal çevreyi hedef alan bir hamle olmayacak. Bu revizyon, yaşanan çarpıklığın reforme edilmesi, yolsuzlukla mücadele ve devletin ilerlemesi için yapılacak. Bunun için de homojen bir hükümet eki

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, yapması beklenilen kabine revizyonuna ilişkin, yeni dönemle ilgili homojen bir hükümet ekibine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İbadi, Bağdat'ta düzenlenen "Gençliğin Kapasitesinin İnşası" adlı konferansta yaptığı konuşmada, "Kabine revizyonu, hiçbir kimse ve siyasal çevreyi hedef alan bir hamle olmayacak. Bu revizyon, yaşanan çarpıklığın reforme edilmesi, yolsuzlukla mücadele ve devletin ilerlemesi için yapılacak. Bunun için de homojen bir hükümet ekibine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

Kendilerine yönelik medya savaşı başlatıldığını belirten İbadi, "Yozlaşmış kişiler bazı sosyal medya platformu ve televizyon kanallarında bize karşı yalanlar uydurarak medya savaşı başlattı. Bu savaşı başlatanlara ulaşacağız" diye konuştu.

- "Haşdi Şabi'de reform yapmak istiyoruz"

İbadi, Irak'taki "savaşçılar" olarak adlandırdığı Şii Haşdi Şabi milislerini siyasete alet etmek isteyenler olduğunu da savunarak, şunları kaydetti:

"Bazıları Haşdi Şabi ile devletin arasını bozmak istiyor ve Haşdi Şabi'nin mali finansmanıyla, yapısının devlete bağlı olduğunu unutuyor. Biz bu müessesede (Haşdi Şabi) reform yapmak istiyoruz ama bazıları karalama kampanyasıyla bunu engellemek istiyor."

İbadi'nin bir süre önce Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı ve İran'a yakınlığıyla bilinen Ebu Mehdi el-Mühendis yerine eski komutan Muhsin el-Kabi'yi atadığı ayrıca bu milislerin yüzde 30'unu da tersih ettiği iddia ediliyor. İbadi, söz konusu hamleleri sebebiyle Haşdi Şabi yetkilileri tarafından eleştirilere maruz kalıyor.

Başbakan İbadi'nin ayrıca hizipleşme üzerine kurulu mevcut kabinede revizyona giderek, bağımsız adaylardan oluşan "Teknokrat hükümet" kurması bekleniyor. İbadi, mevcut hükümetteki köklü değişim için geliştirdiği kapsayıcı planın hazır olduğunu açıklamıştı.

İbadi'nin atması beklenilen bu adım, hükümette üyesi bulunan Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr tarafından desteklendi. Sadr, yazılı bir açıklama yaparak, İbadi'ye teknokrat hükümetin kuruluş süreci için istişarede bulunmasını istediği bazı bağımsız isimler önermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.