İSEDAK İzleme Komitesi 32. Toplantısı

İSEDAK İzleme Komitesi 32. Toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan:- "Kasım ayında yapacağımız İSEDAK toplantısının ana teması 'üye ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi' olarak belirlendi"- "Yapacağımız görüşmeler ve alacağımız kararların ülkelerimizde İslami finans endüstrisinin g

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayında yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısının ana temasının, "üye ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi" olarak belirlendiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmeler ve alacağımız kararların ülkelerimizde İslami finans endüstrisinin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Tüm üye ülkelerimizi mali işbirliği alanındaki çalışmalara aktif katkı vermeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İSEDAK'ın İzleme Komitesi 32. Toplantısı Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, toplantıda Erdoğan'ın mesajını okudu. Erdoğan, mesajında, geçen ay İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi'ni anımsatarak, zirvede birçok önemli karar alındığını ifade etti.

Zirvede alınan kararlarla İslam ülkeleri arasında ekonomik iş birliğinin ivme kazanacağına vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Zirvede, Teşkilatın önümüzdeki 10 yıl boyunca çalışmalarına ışık tutacak yeni eylem programını kabul ettik. Programın başarıyla hayata geçirilmesi için genel sekreterimizin yanı sıra tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımıza da çok önemli görevler düşüyor. Eylem programının ekonomik ve ticari iş birliğine ilişkin bölümlerinin, İSEDAK stratejisi ve revize statüsüyle uyum içinde uygulanmasına ve bu uygulamanın yine İSEDAK tarafından izlenmesine büyük önem atfediyorum. Dönem başkanlığımız boyunca zirvede aldığımız kararların hayata geçirilmesi için her türlü gayreti göstereceğimizi ifade etmek istiyorum."

- "İki yılda 22 proje hayata geçirildi"

Erdoğan, mesajında, 2012 yılında kabul edilen strateji ve revize statüsü çerçevesinde İSEDAK'ın çalışmalarını daha etkin sürdürdüğünü anımsatarak, stratejinin en önemli araçlarından olan çalışma gruplarının 7'nci tur görüşmelerini başarıyla tamamlandığını aktardı.

"Çalışma gruplarının tematik alandaki sorunları detaylı olarak görüşüp, somut politika tavsiyeleri geliştirmesini çok önemli buluyorum" ifadesini kullanan Erdoğan, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Tavsiyelerin etkin bir şekilde uygulanması için gerek üye ülkedeki ilgili bakanlık ve birimlerimizin gerekse İİT kuruluşlarının üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyorum. Bu politika tavsiyelerinin uygulanmasıyla inşallah yapısal sorunların çözümünde ciddi mesafe alacağız. Stratejinin getirdiği bir diğer önemli araç olan 'proje finansman mekanizması' çerçevesinde geçtiğimiz iki yıl zarfında 22 proje başarıyla hayata geçirildi. Bu yıl içinde 10 yeni projenin seçilmiş ve uygulama sürecinin başlamış olmasını takdirle karşılıyorum.

Sergilenen samimi çabaların katkısıyla özellikle son yıllarda İİT üyesi ülkelerin toplam ticaretinde diğer ülkelerle olan ticaretlerinde ve toplam üretimlerinde önemli iyileşmeler yaşandı. Bununla birlikte mevcut rakamların halen arzu edilen seviyede olmadığını da kabul etmeliyiz. Üye ülkelerin toplam küresel ticaret içindeki takribi yüzde 11 seviyesinde olan payının çok daha yukarılarına çıkması gerekiyor. Benzer şekilde İİT içerisindeki ticaret oranı 2015 itibarıyla yüzde 19,7 seviyesine ulaşarak yüzde 20 hedefini hemen hemen yakaladı. Ancak bu oranın çok daha yukarılarına taşınması zorunludur."

- "İslami finans araçlarının önemi fark edilmeye başlandı"

İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İİT üyesi ülkeler arasındaki Tercihli Ticaret Sistemi anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli şartların 2014 itibarıyla tamamlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Anlaşmanın fiilen uygulanması için gerekli idari düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlanmasıyla üye ülkelerimizin anlaşmanın getireceği avantajlardan istifade etmeye başlayacaklarını ümit ediyorum. Tüm ilgili üye ülkelerimizi, anlaşmaya ilişkin hazırlıklarını en yakın zamanda tamamlayarak, bu önemli sistemin parçası olmaya davet ediyorum. Bir yandan Tercihli Ticaret Sistemi gibi çok önemli adımlar atarken bir yandan da gündemimizi yeni fikir ve projelerle zenginleştirmeliyiz. Bu açıdan gerek İSEDAK toplantısında, gerekse zirvede dile getirdiğim önerilerin İSEDAK tarafından ele alınmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu çerçevede İslami finans ve bu önemli alanda yapacağımız derin ve detaylı çalışmalar da bize çok ciddi fırsatlar sunacaktır.

Küresel ekonomik krizin ardından İslami finans araçlarının önem ve potansiyeli mali piyasalar tarafından daha çok fark edilmeye başlandı. Nitekim 2009-2014 yılları arasında İslami finans endüstrisinin yıllık ortama yüzde 16 büyüme kaydetmesi de bunun en önemli göstergesidir. Ancak İslami finans enstrümanları halen küresel finansal varlıklarının yüzde 1'lik bir kesimini teşkil ediyor. Bu alanda önemli bir büyüme potansiyelinin olduğu aşikardır. Kasım ayında yapacağımız İSEDAK toplantısının ana teması 'üye ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi' olarak belirlendi. Bu konuda yapacağımız görüşmeler ve alacağımız kararların ülkelerimizde İslami finans endüstrisinin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Tüm üye ülkelerimizi, mali iş birliği alanındaki çalışmalara da aktif katkı vermeye davet ediyorum."

- "İİT ülkeleri ümmetin sorunlarına çözüm bulmalı"

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun da 2016 yılıyla birlikte temelde büyük ekonomilerin, parasal destek politikaları sayesinde yukarı yönlü bir gelişim göstermeye başladığını söyledi.

İSEDAK'ın Yeni On Yıllık Eylem Programı'nın ekonomik kısımlarının uygulanmasına yönelik izleme faaliyetleri bakımından en uygun platform olduğuna inandığını dile getiren Coşkun, "Yeni On Yıllık Eylem Programı ile İSEDAK stratejisinin uygulanmasının, üye ülkelerin ve ilgili İİT kuruluşlarının değerli çalışmaları ve aktif katkıları sayesinde birbirlerini başarılı şekilde tamamlayacağı aşikardır." diye konuştu.

Coşkun, İİT üye ülkelerinin, ümmetin sorunlarına çözüm bulmaları gerektiğini vurgulayarak, "Bu nedenle, kardeş İslam ülkeleri arasında ekonomik ve teknik iş birliğinin artırılması, ortak sorunlarımıza etkin çözümler bulunması noktasında kuşkusuz bizlere yardımcı olacaktır. Bu anlamda, ekonomik ve ticari iş birliğine yönelik bakanlar düzeyinde bir politika diyalog platformu olan İSEDAK, İSEDAK çalışma grupları ve proje finansman mekanizması gibi uygulama araçları üzerinden bilgi, deneyim ve iyi uygulamaların paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.