İzmir'de Otobüs Şoförleri Eylem Kararı Aldı

İzmir'de Otobüs Şoförleri Eylem Kararı Aldı
DİSK Genel İş İzmir 1 No'lu Şubesi, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün yeni çalışma programını protesto için eylem kararı aldı

DİSK Genel İş İzmir 1 No'lu Şubesi, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün yeni çalışma programını protesto için eylem kararı aldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ESHOT'un hafta sonuna kadar programı değiştirmemesi halinde eyleme başlayacaklarını belirtti.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde sendika üyesi otobüs şoförlerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Sarı, İzmir'de aktarmalı ulaşım uygulaması sonrası otobüs şoförlerinin büyük sıkıntı yaşadığını, masa başında yapılan sefer programlarına uyulmaması nedeniyle vatandaşın gecikmelerin sorumlusu olarak gördüğü şoförlere tepki gösterdiğini belirtti.

Buna rağmen aktarmalı sistemin başarıyla uygulanması için bugüne kadar tepki göstermediklerini ifade eden Sarı, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koyduğu yeni çalışma modelinin bardağı taşırdığını anlattı. 

ESHOT ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne göre vardiya saatlerinin belli olduğunu, yeni çalışma programında sabahın erken saatlerinde evinden çağrılan bir şoförün gün boyu kesintili olarak çalıştırıldığını bildiren Sarı, toplam çalışma süresi 8 saat gözükse de şoförün günün büyük bölümünü iş yerinde ya da yakınlardaki park ve kahvehanelerde geçirmek zorunda kaldığını anlattı.

- "Şoförün işyerinde kaldığı süre 16-17 saati buluyor"

Sarı, "Sabah gün doğmadan direksiyon başına geçen şoför, 3 saat sonra bırakıyor, öğleden sonra tekrar aldığı görevi 3 saat sonra yeniden bırakıyor ve akşam da sefer yapıp mesaisini bitiriyor. Bunu topladığınızda 8 saat ediyor ama şoförün iş yerinde kaldığı saat 16-17 saatleri buluyor" dedi. 

Bu çalışma modelinde çalışanın günün büyük bölümünü ailesinden ve sosyal yaşamdan uzak geçirdiğini, yorgunluğun arttığını savunan Sarı, bunun yolcu güvenliğini de tehlikeye attığını ileri sürdü.

Çalışma sisteminin TİS'e uygun şekilde yeniden gözden geçirilmesi için ESHOT yönetimiyle görüştüklerini ancak olumlu dönüş alamadıklarını ifade eden Sarı, "ESHOT, TİS'e aykırı olarak uygulamaya koyduğu çalışma programını hafta sonuna kadar değiştirmezse ulaşımda eylemler başlayacak. 1 No'lu Şubemiz'in aldığı kararı destekliyoruz. Hafta sonu eylem takvimi ve saatini belirleyeceğiz" dedi.

Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Demir ise aktarmalı sistem sonrası şoförlerin daha zor çalışma koşulları içinde görev yapmaya çalıştığını buna bağlı olarak son dönemde kaza oranlarında da artışlar yaşandığını iddia etti.

     

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.