Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki ABD üssü

Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki ABD üssü
Japonya Başbakanı Abe üssün yerinin değiştirilmesinin ertelendiğini açıkladı

TOKYO (AA) - Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkenin güneyindeki Okinawa adasında yer alan ABD üssünün ada içinde daha tenha bir yere taşınmasının ertelendiğini açıkladı.

Kyodo haber ajansına göre Başbakan "Mevcut durum ada yönetimiyle hükümet arasındaki yasal savaşın bitmeyeceğini gösteriyor. Bu şekilde sürerse de durum çıkmaza girecek ve üssün taşınması yıllar alacak" ifadesini kullandı.

Ada yönetiminin birkaç ay önce Japonya hükümetine Futenma ABD üssünün taşınmasıyla ilgili dava açtığını hatırlatan Abe, mahkemenin sunduğu yerleşim planının Okinawa vilayet yönetimi ve hükümet tarafından kabul edildiğini söyledi.

Okinawa Valisi Takeshi Onaga ile bugün ilerleyen saatlerde Tokyo'da bir araya geleceğini kaydeden Abe, taraflar arasında "barışçıl bir çözüm" için görüşmelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, geçen hafta üssün Henoko bölgesine taşınmasının, Japonya hükümeti ve vilayet yönetimi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2 yıl ertelendiğini ve tamamlanmasının 2025'e kadar sürebileceğini belirtmişti.

Okinawa yönetimi, aralık ayında merkezi hükümetin, adanın Ginowan kentindeki Futenma ABD üssünü Henoko bölgesine taşıma kararını yerel Naha Bölge Mahkemesine götürmüştü.

Vali Takeshi Onaga, "Henoko bölgesinde üs yapılmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" demişti.

Vali Onaga, kendinden önceki yönetimin Henoko bölgesinde toprak doldurularak üs için havaalanı inşa edilmesine verdiği onayı iptal etmişti. Japonya Arazi Bakanı Keiichi Ishii, Onaga'nın kararını iptal etmişti. Vali Onaga, konuyu Merkezi ve Yerel Hükümet Anlaşmazlık Yönetim Konseyine götürmüştü ancak Konsey Başkanı Mitsuo Kobayakawa, Okinawa yönetiminin şikayetinin değerlendirilmeyeceğini açıklamıştı.

ABD'nin Japonya'da görevli 50 bin askerinin yarısından fazlası Okinawa'da bulunuyor ve bölge sakinlerinin çoğu, "Suç oranının, gürültü kirliliğinin ve kaza riskinin arttığı" gerekçesiyle üssün adadan tamamen taşınmasını istiyor. Okinawa halkı, üssün ada içinde yerinin değiştirilmesine de çevreye zarar vereceği için karşı çıkıyor.

Japon hükümeti ise, ABD-Japonya ittifakının sürdürülmesi için üslerin gerekli olduğunu, üssün yerinin yoğun nüfuslu Ginowan halkının emniyeti için değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.