Kalkınma Bakanı Yılmaz: (1)

Kalkınma Bakanı Yılmaz: (1)
"(Faiz) Bakanlık olarak genel beklentimiz keşke çok daha düşük noktalara gelse"- "Sadece Merkez Bankasının faizi değil, bankaların uyguladığı faiz ve Hazinenin borçlanma faizi de son derece önemli"- "Terörle mücadele ederken diğer yandan da halkımızın yar

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke çok daha düşük noktalara gelse. Sadece Merkez Bankasının faizi değil, bankaların uyguladığı faiz ve Hazinenin borçlanma faizi de son derece önemli" dedi.

Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği toplantıda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Düşük enflasyonun büyümeye katkı sağlayacağını belirten Yılmaz, öngörülebilirliğin artmasıyla yatırımların da artacağına işaret etti.

Merkez Bankasının temel görevinin, fiyat istikrarınını sağlamak olduğunun altın çizen Yılmaz, "Merkez Bankası enflasyonda ne kadar başarılı olursa büyümeye de o ölçüde katkıda bulunmuş olur. Temel misyonuyla çelişmemek kaydıyla büyümeyi desteklemek aslında Merkez Bankasının kanununda yer alıyor. Banka büyüme tarafını ihmal etmemeli. Merkez Bankasından hak ettiğinin üzerinde bir şeyler beklememek gerekiyor diye düşünüyorum. Merkez Bankası sadece belirli bir politika alanıyla ilgili bir kurum, her konuda bir sonuç üretmesi beklenemez" diye konuştu.

Yılmaz, Merkez Bankasının faize yönelik aldığı karara da değinerek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının değerlendirmelerine bakmakta fayda var. Merkez Bankası gıda fiyatlarını dikkate aldığını söyledi. Ama bu kararda çekirdek enflasyonun halen istenilen düzeyde olmadığını da dikkate aldığını anlıyoruz. Tabii ki Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke (faiz) çok daha düşük noktalara gelse. Sadece Merkez Bankasının faizi değil, bankaların uyguladığı faiz ve Hazinenin borçlanma faizi de son derece önemli. Tek bir faize de bakmamamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bir taraftan fiyat istikrarın güçlendiği bir taraftan da genel güvenin güçlendiği bir ortamda bunların aşağı doğru gelmesi temennimiz."

Merkez Bankası kanununda bir problem olmadığını belirten Yılmaz, söz konusu yasanın değiştirilmesine yönelik herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi.

Enflasyonla mücadelenin devam edeceğini söyleyen Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen hedefin bu yıl gerçeklemesini beklediklerini söyledi.

- Terörle mücadele

Terörle mücadeleye kararlı bir şekilde devam ettiklerini vurgulayan Yılmaz, diğer taraftan da terörden mağdur olan vatandaşların zararlarını karşılayacaklarını söyledi. Terörden etkilenen bölgelerde yapılaşma çalışmalarına hız vereceklerine işaret eden Yılmaz, bu konuda özellikle altyapı çalışmalarının yanı sıra, üstyapı çalışmalarına da devam edeceklerini belirtti.

Bölgede çarpık bir yapılaşmanın olduğuna dikkati çeken Yılmaz, dönüşüm süreci kapsamında bu alanlarda daha düzgün yapılaşmanın etap etap inşa edileceğini kaydetti. "Halkımıza sahip çıkacağız, halkımızın yanında duracağız. Terörle mücadele ederken, diğer yandan da halkımızın yaralarını saracağız" diyen Yılmaz, söz konusu çalışmalar çerçevesinde bölgedeki tarihi dokuya zarar verilmeyeceğini vurguladı.

Yılmaz, bölgedeki dönüşüm sürecinin maliyetinin operasyonların bitmesinin ardından tespit edilebileceğini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.