Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

KARATAY MESCİDİ

KARATAY MESCİDİ

  • Meram’da bulunan ve 1248 yılında Selçuklu Veziri Celâleddin Karatay’ın kardeşi Kemâleddin Rumtaş tarafından yaptırılan mescid, ibadete kapalıdır.

 

 

Konya’nın Meram İlçesi, Hoca Fakih Mahallesinde, Hoca Fakih Mescid ve Türbesinin batısında yer alır. Mescid, üzeri kubbe ile örtülü kübik bir harim ve tonoz örtülü son cemaat mahallinden oluşmuştur. Yapı ile ilgili her hangi bir kitabe bulunmamaktadır. Ancak vakfiyesine göre 646 H./1248 M. Yılında Celâleddin Karatay’ın kardeşi Kemâleddin Rumtaş tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

 

MİMARİSİ

Kuzeyindeki tonoz örtülü olduğu anlaşılan son cemaat mahalli ortasında dikdörtgen bir kapı ve iki tarafından kemerli açıklıklara sahiptir. Kuzeydeki kapı ile mescidin harimine girilir. Harim moloz taştan yapılmış olup, kubbeye geçiş üçgenleri ve kubbe tuğladan yapılmıştır. Tuğla kubbede hem yapı malzemesi hem de dekorasyon amacı ile kullanılmıştır. Kubbe merkezindeki firuze ve siyah mozaik çiniden yapılmış madalyon tahrip olmuştur. Mescidin mihrabındaki çiniler de bugün mevcut değildir. Mihrabın sağında ve solunda altlı üstlü ikişer pencere, batı ve doğusunda ise fevkani pencereler harimi aydınlatmaktadır.

Son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen mescid bugün kullanılmamaktadır.

konya-karatay-mescidi--yeni-hali.jpgkonya-karatay-mescidi-eski-hali.jpgkonya-tarihi-karatay-mescidi.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR