Katar İle Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Katar İle Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz
BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Karkaş, ambargo uygulayan ülkeler ile Katar arasında diyaloğun zaruri olduğunu belirtti

DOHA (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver bin Muhammed Karkaş, ambargo uygulayan ülkeler ile Katar arasında politikaları gözden geçirme temeline dayalı diyaloğun zaruri olduğunu belirtti.

Karkaş, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, dün Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin, Katar merkezli Al Jazeera kanalında Körfez krizinden bu yana yayınlanan ilk açıklamasına dair yorumda bulunarak, "Şeyh Temim'in açıklamalarının, politikasını gözden geçirme girişimi ve iletişim çağrısı olmasını temenni etmiştim." ifadelerini kullandı.

Krizle ilgili tutumların artık bilindiğini, tekrarının krizi derinleştirdiğini anlatan Karkaş, "Diyalog zaruri ve istenen bir şey ancak temelinde politikaları gözden geçirme olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Katar Emiri Temim, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlayan Körfez krizine ilişkin ilk kez yaptığı açıklamada, ülkesinin, anlaşmazlıkların çözümü için abluka uygulayan ülkeler ile "egemenliğe saygı üzerine kurulu" diyaloğa hazır olduğunu söylemişti.

Şeyh Temim, ayrıca "Daha önce hiç görülmemiş kışkırtmalar, iftiralar ile eşi görülmemiş vesayet ve abluka girişimine maruz kaldık. Maruz kaldığımız bu kampanya önceden planlanmıştır. Biz bir sınava girdik ve sınavı başardık." ifadelerini kullanmıştı.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Katar'a abluka uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.