Halil Özkan

Halil Özkan

KAYIT ALTINDAYIZ

KAYIT ALTINDAYIZ

İnternette gezinirken Pop-Up reklamlar durmadan açılıyor ve bazı arama yaptıklarımız hakkında reklamlar açılır. Örneğin bir kulaklık arattık diyelim. Sonraki süreçte karşımıza sürekli kulaklık ilanları gelir. Durum böyle olunca pek sakıncalı gibi gelmiyor ama A-Z’ye ne kadar araştırma yaparsak veyahut Google bir kelime yazarsak arattığımız her şey kayıt altına alınıyor ve aynı zamanda da reklam firmalarıyla paylaşılıyor bu bilgiler. Bundan dolayı Google’de gezinirken karşımıza bize uygun ilanlar çıkıyor bu bazen çok can sıkıcı hal alıyor.  İnsanın mahrem konuları bile bilgisayar ekranına reklam olarak yansıtılıyor. Bu durum tabi ki hiç de hoş değil. Google’de geçmişi temizle yapsak bile arattırdığımız veriler kayıt altına alınıyor. Neyi araştırıyoruz, neyle daha çok ilgileniyoruz hangi siteleri sık sık ziyaret ediyoruz… yani bizi bizden daha çok bilen biri var o da; popüler arama motorunun lideri Google.

Fakat silmek mümkün sadece birkaç adımda Google’ye kendimizi unutturabiliriz. Nasıl mı?

İlk etapta Google hesabından etkinliğim kısmına giriyoruz. Buradaki arama geçmişini temizliyoruz. Burada ister zahmetli olarak tek tek seçip sileriz istersek tercih bize kalmış toplu sil özelliği ile kayıtlı bilgiler sileriz. Aşağıdaki fotoğraflarla yöntemler gösteriliyor. Burada hangi videoyu izledik, hangi sitelerde neyi inceledik hepsi karşımızda buradan dilediğiniz gibi temizlik yapabilirsiniz. Filtreleme özelliği mevcuttur tarihe göre de arama yapılabiliyor.

internet.jpg

Aslında bu özellik o kadarda kötü değil biri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorsanız onun bilgisayarında ufak bir inceleme ile nasıl biri olduğuna dair kafamızda bir şeyler belirir.

Bunları yaptık mı hemen bizi Google unutmuyor tabi sırada Youtube kayıtlarından kurtulmakta var

Google’de, YouTube hesabımıza giriyoruz izlediklerimizi silmek için geçmişi temizle komutu işimizi görür. Bu sayede Google bizim hakkımızda bilgi sahibi olamıyor.

Peki Google arattığımız verileri reklam verenlerle paylaşıyor dedik bundan kurtulmak mümkün mü? Diye sorarsanız evet mümkün.

Google hakkımızda her şeyi kayıtlar sayesinde biliyor hatta bilmekle kalmıyor bunları başkalarıyla paylaşıyor. Arama yaparken karşımıza reklamların gelmesi bu yüzden hangi konu ile daha çok ilgileniyorsak o konu hakkında reklamlar geliyor. İphone 6S’e baktık diyelim karşımıza sık sık gittigidiyor, N11 vs.. gibi internet alışveriş sitelerindeki İphone 6S reklamları çıkıyor bu durum bazıları için normal bazıları için sinir bozucu olabiliyor.

Ancak bu durumdan kurtulmak isteyenler için endişelenmeyin bu durumu iptal etmekte mümkün.

Bunun içinde Google hesabınızda Kişisel Bilgiler ve Gizlilik alanına giriyoruz. Reklam ayarlarından reklam ayarlarını yönet sekmesini açıyoruz daha sonra reklamı kişiselleştir alanında devre dışı bıraktık mı işlem tamamdır.

Burada aradığımız ‘Reklam Ayarları’ seçeneği. Onun üzerine tıklayın ve ‘Reklam ayarlarını yönet’ kısmına tıklayın.

Daha sonra ‘Reklam Kişiselleştirme’ diye bir seçenek göreceksiniz. Eğer bunu devre dışı bırakırsanız, Google’ın sizinle ilgili tuttuğu diğer bilgilere ilişkin reklam almazsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR