Kırgız süt, et ve balık ürünleri transit taşımacılığının yasaklanması

Kırgız süt, et ve balık ürünleri transit taşımacılığının yasaklanması
Kazakistan, Kırgızistan'dan AEB'ye üye ülkelere süt, et ve balık ürünlerin ihracatını demir yolu ile yapmasını talep etti

BİŞKEK (AA) – Kazakistan, Kırgızistan'dan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkelere süt, et ve balık ürünlerin ihracatını demir yolu ile yapmasını talep etti.

Başbakanlık Veteriner ve Bitki Sağlığı Güvenliği Devlet Müfettişliği’nden yapılan açıklamada, Kazakistan’dan, yerli süt, et ve balık ürünleri kara yolu ile transit yasağı içeren bir mektup aldıkları belirtildi.

Mektupta, "Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkelere süt, et ve balık ürünlerini ihracat yapan 15 Kırgız yerli şirketin transit taşımacılığını sadece demir yolu ile yapması talep edildiği” ifade edildi.

Kırgız ürünlerine transit yasağı uygulayan Kazakistan Tarım Bakanlığı'ndan yasağın kaldırılması için başvuru yapıldığı anımsatıldı.

Komşu ülkenin transit yasağı, Kırgızistan Meclis Tarım, Su Kaynakları, Ekoloji ve Bölgesel Kalkınma Komitesi’nde ele alındı.

Veteriner ve Bitki Sağlığı Güvenliği Devlet Müfettişi Kalısbek Cumakanov, komitenin toplantısında, yerli süt, et ve balık ürünlerin karayoluyla transitini neden yasakladıklarını Kazakistan’dan resmi açıklama beklediklerini söyledi.

Birliğe 17 ay önce tam üyelik hakkı kazanan Kırgızistan'ın, üye olmasının ardından gümrük kapılarında herhangi bir değişiklik olmazken, yerli şirketler Rusya ve Kazakistan'dan düşük fiyatlı ithal edilen ürünlerin kendilerini etkilediğini dile getiriyor.

Daha önce, tarım ihracatçısı şirketler de, Kazakistan ve Rusya'ya yeterince sebze-meyve satamadıklarından yakınmıştı.

Kazakistan, Kırgızistan’da üretilen tarım ve hayvansal ürünlerin AEB standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle birliğin pazarına sokmuyor.

AEB standartlarını ve kontrolünü belirleyen Veteriner ve Bitki Sağlığı Laboratuvarların Kırgızistan’da kurulmasına 100 milyon ABD dolar tutarında maddi destekte bulunacağını söz veren Kazakistan, bu vaadini henüz gerçekleştirmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.