Kök hücre bağışında sevindiren artış

Kök hücre bağışında sevindiren artış
Kemik iliği nakli bekleyen hastaların umudu olan TÜRKÖK projesi kapsamında, bağışçı sayısı 137 bin 115 oldu - İki yıl önce hayata geçen projeyle bugüne kadar 52 hasta nakil olarak sağlığına kavuştu- En fazla bağışçı sayısının 18-25 yaş aralığında olduğu g

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle hayata geçirilen ve kemik iliği nakli bekleyen hastaların umudu olan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi kapsamında, kök hücre bağışçı sayısı 137 bin 115 oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iki yıl önce hayata geçen TÜRKÖK projesiyle, 52 hasta nakil olarak sağlığına kavuştu.

Türk Kızılayının gönüllü kan bağışçıları arasından seçilen sisteme kayıtlı kök hücre bağışçı sayısı 137 bin 115, 2016 yılı ilk üç ay içerisinde kayıt olan bağışçı sayısı ise 37 bin 116 oldu.

- En fazla bağışçı 18-25 yaş aralığında

Kök hücre bağışçılarının yaş dağılımına bakıldığında en fazla bağışçının 18-25 yaş aralığında olduğu görüldü.

Yürütülen kampanyalar, reklam ve bilgilendirmeler çalışmaları ile özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençlerin projeye daha çok ilgi gösterdiği tespit edildi. Bu yaş aralığında 50 bin 184 kişi kök hücre bağışçısı oldu.

26-35 yaş aralığında 45 bin 111 kişi, 36-45 yaş aralığında 34 bin 5 kişi, 46-50 yaş aralığında ise 7 bin 815 kişi kök hücre bağışçısı olmak için sisteme kaydoldu.

En fazla bağış 90 bin 771 ile erkekler tarafından yapılırken, kadınların bağış sayısı ise 46 bin 344 oldu. 2014 yılında hayata geçen projede, bugüne kadar eşleşme gerçekleşen bağışçı sayısı ise 417'ye ulaşırken bunların içerisinden 52 nakil yapıldı.

- Nasıl kök hücre bağışçısı olunur?

Bağışçı olmak isteyen kişinin 18-50 yaş aralığında, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olması, kronik hastalığının bulunmaması, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olması gerekiyor. Kızılay kan merkezlerinde kan bağışında bulunmak isteyenlere yapılan bilgilendirmenin ardından bağışçı olmayı kabul eden kişilerin "Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onay Formu"nu doldurmaları gerekiyor. Bu kişilerden daha sonra 3 tüp kan örneği alınıyor.

Türk Kızılayı tarafından alınan ve HIV, Hepatit ve Sifiliz gibi enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucu negatif çıkan kan örnekleri HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarına gönderiliyor. Buradan çıkacak sonuçlar Kemik İliği Bankası'na aktarılıyor.

Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak isteyen kişiler Türkiye'de ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için değerlendirmeye alınıyor.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.